A legfrissebb felmérést szerint a közepes és nagy lengyel cégek vezetőségének csak 36 százaléka támogatja, hogy Lengyelország lépjen be az euróövezetbe - idézte a Rzeczpospolita Grant Thorton tanácsadó cég megbízásából készült, szeptemberben megjelent közvélemény-kutatást. Egy hat százalékponttal kevesebb a tavalyinál és 49 százalékponttal a 2010-es adatnál, amikor a vállalatvezetőknek még 85 százaléka támogatta a zloty nyugdíjazását.

Szakértők szerint két fő oka van ennek a változásnak. Az egyik, hogy az euró bevezetésének legfőbb oka az árfolyam-stabilitás lenne, ám a zloty az elmúlt tíz évben meglehetősen stabilnak bizonyult. Ezen csak az elmúlt bő fél év változtatott, amikor a koronavírus-válság a lengyel valuta árfolyamát is megmozgatta. Ez ugyan ellentmond a zloty megtartásának, de mivel nem hosszú távú strukturális problémáról van szó, vélhetően nem befolyásolja a cégvezetők véleményét.

Az euró iránti bizalom gyengülésének másik oka a lengyelországi belpolitikai hangulat változásából fakad. A jelenlegi politikai kurzus megkérdőjelezi az ország uniós integrációjának mélységét. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, miniszterelnök-helyettes, az ország tényleges vezetője például úgy gondolja, hogy az EU-nak az ENSZ-hez hasonló mélységű nemzetközi koordinációs szervezetnek kellene lennie.