A Prahova megyei cég csaknem két tonnányi miccs-húst - a román konyha rostonsült-specialitásának készítésére használt darált marha- és birkahúskeveréket - adott el egy országos üzletláncnak, amely 36 megyében forgalmazta a terméket. Egyelőre egy bukaresti szupermarketből vett mintáról mutatta ki az országos élelmiszerbiztonsági hatásóság, hogy marhahús helyett lóhúst tartalmazott, ezért 30 ezer lejes (kétmillió forintos) bírságot szabtak ki a Prahova megyei cégre.

Mihai Terecoasa, a Prahova megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság igazgatója rámutatott, hogy a vétkes cég ügyvezetője a megyei élelmiszerbiztonsági iroda volt vezetőjének a férje, és éppen az ilyen vállalkozásokat kellett az illető nő beosztottjainak ellenőrizniük. A vizsgálat elindítása után az irodavezetőt áthelyezték.

A prahovai cég által forgalmazott miccs-húst további három mintájának vizsgálata folyamatban van, de ezeket sem a megyei hatóság laboratóriumában, hanem Bukarestben végzik.

A gyártó kérésére korábban leállították az "Ardealul" marhahúskonzervek értékesítését is Romániában, mert felmerült a gyanú, hogy lóhús került az összetevők közé. Az összetevők kimutatását célzó laborvizsgálatok eredményét csütörtökre várják.