A miniszter szerint várhatóan az év második felére elérik az ehhez szükséges árfolyam-stabilitást - mondta a Gazeta Prawnának, a vezető lengyel gazdasági lapnak adott interjújában. A varsói euróvárakozásoknak köszönhetően a zloty árfolyama tavaly rekordmagasságba emelkedett. Az idén azonban 5 százalékot gyengült az euróval szemben, miután megugrott az államadósság és a kormány a költségvetésben tervezettnél 48 százalékkal magasabbra emelte idei deficitprognózisát.

A várható 2009-es költségvetési hiányt a GDP 6,6 százalékára becsülik. Ha az ország az idén megkezdi az eurócsatlakozási folyamatot, akkor 2012-re, a csatlakozás remélt időpontjára ezt az uniós 3 százalék alá kell szorítania. Elemzők sem ezt, sem a kitűzött időpontot nem tartják reálisnak, és többen úgy vélik, a miniszter célja a kijelentéssel a zloty árfolyamának "felbeszélése" volt a kellemetlen deficitprognózis hatásának ellensúlyozására. Ha így volt, ez be is jött, és a lengyel fizetőeszköz magával vitte a térség többi nemzeti valutáját is.

Ugyanakkor Bulgária jövendő pénzügyminisztere, Simeon Djankov, a Világbank közgazdásza közölte, hogy az ország még ez év novemberében be akar lépni az ERM-2-be, és az új, jobbközép kormány fenntartja a nemzeti valutának az euróhoz rögzítését. Kizárta a leva leértékelésének lehetőségét, mint mondta: a válság hatásainak ellensúlyozását és a költségvetési egyensúly fenntartását más eszközökkel kívánják elérni. Pedig az EU legszegényebb országának gazdasági helyzete nem valami rózsás, a Nemzetközi Valutaalap az idén 7, jövőre 2,5 százalékos GDP-csökkenéssel számol. Elődjével ellentétben az új kormánynak szándékában áll az IMF-hez és az unióhoz fordulni egy támogató hitelcsomagért.

A válság előtt az európai gazdasági fejlődés éllovasaihoz tartozó Lettország jegybankja közölte, hogy 2014 előtt nem lehet bevezetni az eurót, annak ellenére, hogy még a 2008-as decemberi gazdasági stabilizációs program - amit a rigai kormány mellett jóváhagytak a nemzetközi hitelezők, az Európai Bizottság és az IMF is - 2012-2013-as belépéssel számolt. Tavaly a magas infláció, most a költségvetés hiánya teszi lehetetlenné az eurózónához való csatlakozást.