"Ez eléggé nyugtalanító" - mondta Ernesto Guzman, a Kanadai Hivatásos Méhészek Szövetségének elnöke, aki országszerte felmérést készített a kereskedelmi méhészek körében – írja a cp24.com.

Számos tényező vezethet a méhek pusztulásához, de Guzman elmondta, hogy feltételezése szerint a veszteségek mögött álló fő tényező a varroa atka - egy parazita, amely megtámadja a méheket. A 2021 tavaszán tapasztalt meleg időjárás korai beporzási szezonhoz és a méhcsaládok erőteljes terjeszkedéséhez vezetett, de az időjárási körülmények a varroa atkák szaporodásának is kedveztek - tette hozzá.

"(A méh)kolóniák a szezon elején kezdtek növekedni, és végül a szezon végén szaporodtak el, így a varroa-populációk is robbanásszerűen megnőttek a nyár végére" - mondta Guzman egy nemrégiben adott interjúban, hozzátéve, hogy a legtöbb méhész megvárja a méz betakarítását, mielőtt kezelné a kolóniákat az atkák ellen.

"(A méhészek) általában kora ősszel kezdik az atkák elleni kezelést, és ez túl késő lehet " - mondta. 

Guzman felmérése azt mutatta, hogy országszerte a méhcsaládok 46 százaléka nem élte túl a tavalyi telet.

Manitoba jelentette a legnagyobb veszteséget, 57 százalékot, míg Alberta a kolóniák 51 százalékát veszítette el. Új-Skóciát érintette a legkevésbé, ahol a kolóniák 15 százaléka veszett oda.

A kanadai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium szerint a méhek egészsége - és az általuk termesztett növények beporzása és a méztermelés - létfontosságú a környezet és a gazdaság szempontjából.