A 30 éves fix-kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata történelmi mélypontra, 4,78 százalékra csökkent a Freddie Mac, az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet közlése szerint.

Egy héttel korábban az átlagkamat 4,83 százalék volt, egy évvel korábban pedig még 5,97 százalék. A 15 éves fix-kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata 1991 óta a legalacsonyabb szintre került.

Hétfőn hozták nyilvánosságra, hogy a vártnál lényegesen nagyobb mértékben, 10,1 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok eladása az Egyesült Államokban októberben, ami 2007 februárja óta a legmagasabb szint. Ugyanebben a hónapban a becsültnél jelentősebben, 6,2 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok értékesítése egy éven belül a legmagasabb szintre.

Az októberi bővülésben szerepet játszottak az alacsony jelzálogkamatok és ingatlanárak csakúgy, mint az a kormányzati program, amely összesen 8 ezer dollár adókedvezménnyel támogatja azokat, akik először vásárolnak lakást. A program kifutását még a hónap elején novemberről jövő áprilisig meghosszabbították.