A görög statisztikai hivatal (ELLSTA) csütörtöki közleménye szerint a hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékkal maradt el az április-júniusi időszakban az év első három hónapjához képest. A recesszió az előző negyedévhez és a várakozásokhoz képest is mélyebb; január és március között 0,8 százalékkal csökkent a GDP, elemzők pedig a második negyedévre 1 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

Az előző évitől 3,5 százalékkal maradt el a GDP a második negyedévben, az első negyedévi 2,3 százalékos csökkenés után.

"Számítani lehetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) nyomására bevezetett intézkedések komoly hatással lesznek a gazdasági teljesítményre, az adatok ezért nem megrázóak, bár a vártnál némileg rosszabbak" - mondta Diego Iscaro, az IHS Global Insight nemzetközi gazdaságelemző cég szakértője.

A görög gazdaság 2008 eleje óta lassul, 2009-ben pedig 2 százalékkal csökkent a GDP, míg a kormány 1,5 százalékos csökkenésre számított. Az államháztartási hiány és az államadósság elszabadulása miatt az idén májusban az IMF és az EU 110 milliárd eurós hitelkeretet nyitott meg az ország számára, a kormány pedig megszorításokat vezetett be.

Az adóemelések, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók fizetésének csökkentése, valamint a közkiadások visszafogása mind-mind rontja a gazdaságnövekedési kilátásokat, a magas szinten stabilizálódott infláció pedig tovább csökkenti a fogyasztók vásárlóerejét és - kedvét - mondják elemzők. "A megszorítások majd csak a harmadik negyedévtől fejtik ki hatásukat teljes mértékben, így aztán az év egészét tekintve 3,6-3,8 százalékos GDP-csökkenés várható" - mondta Nick Magginas, a görög nemzeti bank vezető közgazdásza. 

A kormány 4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít 2010-re, az Európai Bizottság 3 százalékos csökkenésre számít. 

Ugyancsak pénteken közölte az ELLSTA, hogy a munkanélküliségi ráta májusban a rendszeres adatfelvétel kezdete óta a legmagasabbra, 12 százalékra emelkedett. Elemzők hangsúlyozzák, hogy a foglalkoztatási helyzet további romlására lehet számítani, mivel a munkanélküliségi ráta a fő gazdasági folyamatoktól néhány ütemmel elkésve változik. Tavaly 12 havi átlagban 9,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, az idén pedig a magánszektor legnagyobb szakszervezeti tömörülése (GSEE) becslése szerint elérheti a 20 százalékot.

QP | Quality Placement