Efelől a svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand igyekezett megnyugtatni a piacokat a Neue Zürcher Zeitung vasárnapi kiadásában megjelent nyilatkozatában.


A múlt hét kétségeket keltett: a svájci frank csütörtökön 1,4004/eurós rekordra drágult. Kereskedők szerint a svájci központi bank a múlt héten felhagyott az előző hónapokra jellemző, masszív nyíltpiaci beavatkozással, amely 1,43/euró közelében tartotta a frankot.


Közgazdászok szerint ugyanis a svájci központi bank helyzete nehéz: az inflációt sem engedheti szabadjára, márpedig az elmúlt néhány hónap beavatkozásai túl nagy franklikviditást teremtettek, miközben Svájc gazdasága föllendülőben van.


Erre utalt Hildebrand is, mondván, hogy miközben "az euróövezet stabilitásának problémái automatikusan negatív hatást gyakorolnak Svájcra, és ezért igen aggasztóak mindnyájunk számára", a svájci központi banknak éppúgy kell törekednie a defláció megelőzősére, mint az infláció elkerülésére. "Ez határozza meg árfolyam-politikánkat: nem engedjük meg, hogy az euróövezet problémái és azokkal összefüggésben a frank szélsőséges drágulása deflációhoz vezessen Svájcban".


Ám hozzátette: más oldalról viszont a devizatartalék nem elég nagy ahhoz, hogy a bank korlátlanul vásárolhasson eurót.