Az amerikai Keurig Green Mountain italgyártó cég célja, hogy kapszulás kávéfőző gépei minden amerikai otthon nélkülözhetetlen kellékei legyenek, miközben a német Reimann család, amelynek JAB Holding névre hallgató vállalata a héten megszerezte a céget, messzire elkerüli a nyilvánosságot - hívja fel a figyelmet az üzlet egyik furcsa részletére a Financial Times (FT). Reimannék tanácsadói szerint a család tagjai megszállottan ragaszkodnak magánéletük zártságához.

A JAB Holding 13,9 milliárd dollárt adott a Keurigért, amivel megkoronázta 30 milliárd dolláros, három éven át tartó felvásárlási sorozatát. Ma már közhelynek számít a kávéiparban, hogy Reimannok az ágazat koronázatlan királya, a Nestlé babérjaira törő konglomerátum összehozásán fáradoznak.

Dicső múlt

A JAB majdnem kizárólag az 1984-ben elhunyt Albert Reimann négy gyermekének a kezében van. Az eredetileg vegyipari profilú céget majdnem egyenlő részben kilenc fogadott gyermekére hagyta, ám Renate, Mathias, Stefan és Wolfgang kivásárolta testvéreit az üzletből. A Forbes milliárdoslistája szerint együttes vagyonuk értéke meghaladja a 16 milliárd dollárt.

Az eredetileg a bor előállításánál felhasznált citromsav gyártásával foglalkozó ludwigshafeni vállalat, amelynek gyökerei 1850-ig nyúlnak vissza, az elmúlt évtizedek alatt bevásárolta magát a fogyasztásicikk-bizniszbe. A Magyarországon is jól ismert amerikai Reckitt Benckiserben például 10,7 százalékos részesedése van, emellett van egy részvénypakettje a tőzsdén jegyzett amerikai Coty illatszergyártóban és ellenőrzése alatt tartja a Bally, a Belstaff és a Jimmy Choo luxusmárkákat.

Mágnás családok

Szakértők szerint ugyanakkor a JAB Holding legnagyobb dobása a kávéipari expanzió. Reimannék azok közé a mágnások közé akarnak emelkedni, akik kezükben tartják a világ fogyasztásicikk-gyártását. Az amerikai Warren Buffett tőzsdegurutól a kolumbiai Santo Domingókig a dúsgazdag családok megaüzleteket finanszíroznak világszerte ebben az ágazatban.

Ezek közé tartozik az Anhauser-Busch InBev-SABMiller, a Heinz-Kraft és a Burger King-Tim Hortons felvásárlás a sör-, az élelmiszertermék- és a gyorsétteremlánc-szektorban.

Régi recept

Szakértők szerint a JAB pénzügyi befektetők szokásos modelljét fogja követni. Ennek lényege, hogy megvásárolnak egy jól ismert fogyasztói márkát, lefaragják a költségeit, majd további akvizíciókkal megszerzik néhány versenytársát, hogy növeljék a teljes konglomerátum piaci részesedését.

A Keurig részvényeit ugyan 80 százalékos prémiummal szerezte meg a JAB, ám a várható durva költségcsökkentés utólag visszaigazolhatja a befektetést. A holding szóvivője ugyanakkor kijelentette, hogy a lefaragások nem tartoznak az elsődleges céljaik közé.

Bizalom

A Reimann család néhány megbízható személyre, egy tapasztalt cégvezetőkből álló triumvirátusra bízta vagyonának kezelését - tudta meg az FT egy menedzsertől, aki dolgozott a JAB Holdingnál. A családi tulajdonú cégek zárt világában nagyon kevés emberben bíznak meg, olyanokban, akiket régről ismernek.

Akárhogy is van Reimannéknak nehezebb lesz megőrizni inkognitójukat azt követően, hogy közük lett az emberek egyik legfontosabb mindennapi tevékenységéhez, a kávéfogyasztáshoz.

QP | Quality Placement