A mikroműanyagok már az egész bolygót beszennyezték a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig. Az emberek már eddig is tudták, hogy az apró részecskéket az ételeken és a vízen keresztül fogyasztják, valamint belélegzik őket, de az egészségre gyakorolt hatásukról viszonylag kevés információ állt rendelkezésre.

Egy új kutatás 17 korábbi tanulmány eredményeit vetette össze, amelyek a mikroműanyagok emberi sejtekre gyakorolt toxikológiai hatásait vizsgálták. A tudósok összehasonlították a mikroműanyagok azon szintjét, amelynél a sejtekben károsodást okoztak, az emberek által a szennyezett ivóvízzel, a halhússal vagy a konyhasóval elfogyasztott mennyiséggel és azt találták, hogy már ilyen mennyiségben is erősen ártalmasak. A feltárt hatások közé tartozott a sejtpusztulás és az allergiás reakciók, és a kutatás az első, amely kimutatta, hogy mindez az emberi expozíció szempontjából releváns szinteken történik. .

"A sejtekre gyakorolt káros hatások sok esetben az egészségügyi hatások kiváltó eseményei" - mondta Evangelos Danopoulos, a brit Hull York Medical School munkatársa, aki a Journal of Hazardous Materials című szaklapban megjelent kutatás vezetője volt. "Aggódnunk kell. Jelenleg nem igazán van mód arra, hogy megvédjük magunkat" - tette hozzá a kutatásról beszámoló Guardian szerint.

A jövőbeni kutatások lehetővé tehetik a leginkább szennyezett élelmiszerek azonosítását és elkerülését - mondta -, de a végső megoldás a műanyaghulladék-veszteség megállítása lenne: "Ha a műanyag egyszer bekerül a környezetbe, nem igazán tudjuk kivenni belőle" - magyarázta, miért fontos a megelőzés.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a szabálytalan alakú mikroműanyagok több sejthalált okoztak, mint a gömb alakúak. Ez fontos a jövőbeli vizsgálatok szempontjából, mivel a laboratóriumi kísérletekhez vásárolt mikroműanyagok nagy része gömb alakú, és ezért nem biztos, hogy reprezentatív az emberek által lenyelt részecskékre.

Danopoulos elmondta, hogy a kutatók következő lépése az, hogy megvizsgálják a mikroműanyagok okozott károsodást laboratóriumi állatokon végzett vizsgálatokkal. Az embereken végzett kísérletek nem lennének etikusak. Márciusban egy tanulmány kimutatta, hogy a vemhes patkányok tüdejében lévő apró műanyagrészecskék gyorsan átjutnak a magzatok szívébe, agyába és más szerveibe.

Decemberben pedig mikroműanyagokat mutattak ki a születendő babák méhlepényében, ami a kutatók szerint "nagy aggodalomra ad okot". Októberben a tudósok kimutatták, hogy a műanyag palackokból származó tápszeres tejjel táplált csecsemők naponta több millió részecskét nyeltek le. Legutóbb novemberben derült ki, hogy a szemcsék képesek átjutni a vér-agy-gáton is.