A hitelminősítő a világ húsz legnagyobb gazdasági erőcentrumának csoportjába (G20) tartozó feltörekvő országokban - Kínát is beleszámolva - az idén átlagosan 1,6 százalékos visszaesést, 2021-ben 6,1 százalékos, 2022-ben 4,7 százalékos növekedést vár - írja az MTI londoni tudósítója.

A Moody's előrejelzési modellszámításai szerint ugyanakkor a G20 feltörekvő gazdaságainak hazai összterméke (GDP) Kínát nem számítva az idén átlagosan 6,6 százalékkal zuhan, és jövőre is csak 4,7 százalékkal, 2022-ben 3,5 százalékkal nő. Az átlagon belül azonban hatalmasak az eltérések az egyedi adottságoknak megfelelően, és az esetek zömében valószínűtlen, hogy a feltörekvő gazdaságok teljesítménye 2021-ben újból eléri a járvány előtti szintet.

Ezt várják Magyarországon 2021-ben

A vizsgált húsz feltörekvő gazdaság közül 15-ben lesz alacsonyabb a reálértéken számolt hazai össztermék 2021-ben a tavaly elért szintnél. A legkomorabb prognózist Argentínára adják, az argentin GDP jövőre hozzávetőleg 7 százalékkal lesz alacsonyabb, mint tavaly.

Magyarországon és Romániában a hitelminősítő a tavalyinál 1-2 százalékkal alacsonyabb GDP-értéket vár 2021-re, és a közép-európai EU-térségből egyedül Lengyelországban számít a tavalyinál minimálisan magasabb jövő évi gazdasági teljesítményre.

Két ázsiai tigris ugrándozhat jövőre

A Moody's szerint a legnagyobb feltörekvő gazdaságok közül magasan a legjobb teljesítmény Kínában és Vietnámban várható: a hitelminősítő azt valószínűsíti, hogy e két ázsiai gazdaság összkibocsátása jövőre 8-9 százalékkal meghaladja a 2019-ben megtermelt GDP-értéket.

Ebben a helyzetben a hitelminősítő szerint aligha lehet arra számítani, hogy az adósminőségi alapmutatók jövőre stabilizálódnak a feltörekvő gazdaságokban. Az előrejelzése szerint az országcsoport átlagos GDP-arányos államadósság-rátája 2021 végéig 57 százalékra emelkedik, 12 százalékponttal magasabbra a 2019 végén mért szintnél. A tanulmány szerint e tartós adósminőségi sérülékenységeket tükrözi az osztályzatok negatív kilátásainak jelenlegi megoszlása.

Leminősítések jöhetnek

A Moody's közölte: az osztályzati listáján szereplő feltörekvő piaci szuverén adósok besorolásainak 30 százalékára, a kereskedelmi adósok minősítéseinek 31 százalékára van érvényben leminősítés valószínűségére utaló negatív kilátás vagy leminősítési felülvizsgálat.

Az államadósoknak ugyanakkor csak a 6 százalékára, a kereskedelmi adósoknak alig 4 százalékára tart érvényben osztályzatjavítás lehetőségét jelző pozitív kilátást a cég.

A pozitív osztályzati kilátással ellátott feltörekvő térségi államadósok között szerepel Magyarország. A cég szeptember végén javította pozitívra az addigi stabilról a Baa3 szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásának kilátását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járványnak a magyar gazdasági és pénzügyi erőre kifejtett negatív hatása valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.