A befektetők nem teljesen elutasító hozzáállását a spanyol állampapírokhoz - ami kedden abban mutatkozott meg, hogy magasabb hozamok mellett ugyan, de a korábbinál jobban túljegyezték a felajánlott egy- és másfél éves kötvényeket - órákon belül ismét tesztelni fogja a madridi kormány. Ezúttal két- és tízéves papírokat dobnak piacra.

Spanyolország már-már kétségbeesett erőfeszítéseket tesz arra, hogy továbbra is a piacról finanszírozza magát, s ezzel elkerülje az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap támogatásának igénybevételét. Az elmúlt hetekben a tízéves papírok hozama egy időre átlépte a kritikusnak tartott hatszázalékos határt is, és nem süllyedt lényegesen ez alá.

Kifacsarják a spanyolokból, amit lehet

Madrid 2,5 milliárd euró értékben bocsát ki kétéves és tízéves kötvényeket, tehát az aukció kicsinek minősül. Persze a rendkívüli körülmények miatt nagyobb a tét, mint amekkorát felajánlott összeg sugall. A tízéves spanyol állampapírok hozama tegnap közel két bázisponttal, 5,89 százalékra mérséklődött.

A piac ideges a spanyol aukció előtt, a befektetők igyekeznek az elmúlt napokban kialakult hozamsáv felső széle felé eltolni a papírok árát - mondta egy értékpapír-piaci kereskedő a CNBC-nek. Most nem a mennyiség, az összegek számítanak, hanem a hozamok alakulása.