Az IMF rámutatott: jelentős az államadósság, a munkanélküliség meghaladja a 20 százalékot, tetemes az államháztartás hiánya, gyenge a gazdaság teljesítőképessége és versenyképessége, gyenge a bankszektor.

Emiatt igen bizonytalanok a spanyol gazdaság kilátásai, a növekedés közép távon is csak 1,5-2 százalék körül várható.

Áprilisi előrejelzésében az IMF 0,4 százalékos csökkenést prognosztizált az idei évre, jövőre pedig 0,9 százalékos növekedést jelzett.

Ugyanakkor az IMF elismeri, hogy az államháztartás egyensúlyának megteremtése érdekében eddig hozott intézkedések ambíciózusak, de további strukturális kiigazításokra, és megszigorító intézkedésekre van szükség a növekedés gyorsítása végett.

Jose Luis Rodriguez Zapatero kormánya a múlt héten csütörtökön fogadott el egy új, két évre szóló megszorító csomagot: a terv 15,25 milliárd euró megtakarítást helyez kilátásba 2010-2011-ben, a 2009-es GDP-arányos 11,2 százalékos államháztartási hiányt ebben az évben 9,3, jövőre 6 százalékra akarják leszorítani.

A tervben szerepel egyebek mellett az állami nyugdíjak befagyasztása, a közalkalmazottak bérének átlagosan 5 százalékos csökkentése.

A kormány januárban már bejelentett egy 50 milliárd eurós megtakarítási csomagot.

QP | Quality Placement