A német statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn azt közölte, hogy decemberben 1,6 százalékkal estek a nagykereskedelmi árak novemberhez képest, amikor 0,9 százalékos havi csökkenést regisztráltak. Elemzők szerényebb, 0,3 százalékos havi árcsökkenéssel számoltak decemberre.

2021 decemberéhez képest a nagykereskedelmi árak növekedése 12,8 százalékra mérséklődött a novemberi 14,9 százalékos emelkedés után.

A Destatis honlapjára felkerült adatok szerint a nagykereskedelmi árak tavaly átlagosan 18,8 százalékkal haladták meg az előző évit Németországban. A nagykereskedelmi árak alakulása általában előre jelzi a fogyasztói árakét.

Az előző hónapokhoz hasonlóan a nyersanyagok és a köztes termékek felelősek elsősorban a nagykereskedelmi árak éves összehasonlításban tapasztalt magas növekedéséért. Az előző év azonos hónapjához képest 2022 decemberében a változás mértékét leginkább a kőolajtermékek nagykereskedelmének áremelkedése befolyásolta (+22,8 százalék).

Drasztikus áremelkedések: tüzelőanyag, élő állatok, tej, tojás

Különösen nagy áremelkedés volt tapasztalható a szilárd tüzelőanyagok (+82,3 százalék) és az élő állatok (+47,6 százalék) nagykereskedelmében. A tej, tejtermékek, tojás, étolajok és -zsírok (+32,8 százalék), a vegyi termékek (+24,5 százalék), valamint a hús és húskészítmények (+22,6 százalék) nagykereskedelmében is jelentősen magasabbak voltak az árak. Ezzel szemben a törmelék és maradékanyagok nagykereskedelmi ára 20,2 százalékkal, az ércek, fémek és fémműves termékeké pedig 2,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 

Csökkent a kőolaj, a gabona és a nyersdohány ára

Jelentős havi árcsökkenés a kőolajtermékek és a gabonafélék, a nyersdohány, a vetőmagok és az állati takarmányok esetében. 2022 decemberében 2022 novemberéhez képest különösen a kőolajtermékek (-8,9%), a gabonafélék, a nyersdohány, a vetőmagok és takarmányok (-5,5%), valamint a mezőgazdasági nyersanyagok és az élő állatok (-3,3%) nagykereskedelmi ára csökkent.

A nagykereskedelmi árak éves átlagban 18,8 százalékkal emelkedtek 2022-ben.

A 2022-es év átlagában a nagykereskedelmi eladási árak 18,8 százalékkal nőttek az előző, 2021-es évhez képest. Különösen a kőolajtermékek nagykereskedelmi árának emelkedése (+50,1 százalék) volt döntő hatással az előző évhez képest bekövetkezett változásra.

A vegyipari termékek (+37,7 százalék), a gabonafélék, nyersdohány, vetőmagok és takarmányok (+32,9 százalék), valamint a tej, tejtermékek, tojás, étkezési olajok és zsírok (+32,6 százalék), továbbá az ércek, fémek és fémalapú termékek (+21,7 százalék) nagykereskedelmi árai 2022-ben átlagosan szintén jelentősen emelkedtek az előző évhez képest.