A BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) első konferenciájának előzetes tájékoztatóján Arkadij Dvorkovics, Medvegyev elnök tanácsadója arról beszélt, hogy Oroszország hajlandó a másik három országgal zajló külkereskedelemben nagyobb arányban azok valutáját használni és ezzel párhuzamosan egymás pénzét a devizatartalékokba helyezni - írja az orosz Kommerszant.

Oroszországnak ezzel az a célja, hogy a nemzetközi tartalékokban domináns dollár- és eurókészletek mellett más valuták is szerephez jussanak. A kölcsönös kapcsolatok elmélyítése érdekében Medvegyev javasolta, hogy a négy nemzet helyezze befektetéseit egymás pénzügyi eszközeibe.

Továbbá az orosz fél azt várja, hogy a többi nemzet is hajlandó ezekre a lépésekre. Mind a négy ország egyetért abban - emelte ki Dvorkovics -, hogy vizsgálják felül a nemzetközi pénzügyi intézmények jelenlegi rendszerét, ezzel azt a célt szolgálva, hogy az irányítás jobban tükrözze a tagországok gazdasági súlyát. A Goldman Sachs előrejelzése szerint 2050-re - a GDP-t alapul véve -, Kína lesz a világ vezető gazdasága, India a harmadik, Brazília a negyedik, Oroszország pedig a hatodik.