Bár kevesen tudnak még róla, mára létezik egy "csendes" tűzijáték termékcsalád is, aminek alkalmazásával azoknak sem kell lemondaniuk a látványos fényorgiáról, akiknek egyébként ijedősebbek a házi kedvencei, kutyák, macskák - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az újfajta pirotechnikai eszköz lényege, hogy képes visszaadni a megszokott "eredeti" tűzijáték élményét, ugyanakkor hanghatásaiban jóval elmarad attól, meg sem közelíti azt.

"Nem tartalmaz bontó- és hanghatású töltetet a látványhoz, csak a kilövésük jár kisebb hanggal, ami nem haladja meg egy öregebb autó beindításának hangját." - nyilatkozta Pataki István pirotechnikus, "aminek köszönhetően semmiképpen sem idézi elő azt az "akusztikai zaj stressz" jelenséget, ami bánthatja házi kedvenceink érzékeny és kifinomult hallását.

A földtől 2-20 méteres távolságra emelkedő csendes fényünnep használatát az olaszországi Parma megyében található Collecchio városban már rendeleti úton be is vezették, és a tapasztalatok szerint azt igen pozitívan fogadták mind a tűzijáték-rajongók, mind pedig a helyi kutyatartók.