Az év hatodik hónapjában a Romániából irányuló áruforgalom több mint 29 százalékkal nőtt 2009 júniusához képest, miközben az import 26,5 százalékkal emelkedett. A júniusi 3,3 milliárd euró értékű exportforgalom új történelmi csúcsot jelent a szomszédos országban.

A statisztika szerint az első félévben a román összkivitel értéke meghaladta a 17 milliárd eurót, az import 19 százalékos növekedés mellett 21,8 milliárd eurót összesített. Románia kereskedelmi hiánya tavaly 9,74 milliárd euróra csökkent a 2008-as 23,51 milliárdról, mert a válság, a lakossági kereslet elapadása miatt az import gyorsabban csökkent, mint a kivitel.


Jó alakulnak a román ipari adatok is: júniusban 1,9 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és munkanapokkal kiigazítva 4,7 százalékkal teljesített többet, mint egy évvel azelőtt, az első félévben pedig átlagosan 4,4 százalékos volt a többlet az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első félévben elért növekedés a villamos- és a hőenergia, valamint a gáz termelésének és szolgáltatásának (11 százalék) emelkedése, a feldolgozóipar (4,6 százalék) és a bányaipar (9,9 százalék) növekedésének volt köszönhető. Az egyre javuló adatok ellenére a román gazdaság lejtmenete folytatódik: az IMF legújabb, júliusi előrejelzése szerint a GDP 2 százalékot zuhan idén. Tavaly 7,1 százalékkal csökkent a román össztermék és jövőre is minimális, legfeljebb két-három százalékos növekedést várnak.