Az amerikai gazdaság a kilábalás jeleit mutatja, de messze van attól, hogy maga mögött tudja a válság hatásait - jelentette ki Ben Bernanke, a Fed elnöke a Dallas Regional Chamber üzleti kamara ülésén. A munkanélküliség a legnagyobb probléma, amelyet csak fokozatosan enyhíthetnek a Fed pénzkínálat-bővítő intézkedései és a lassú GDP-növekedés.

Hiába bővül a gazdaság, ha minden tizedik amerikainak nincs állása és a családok pénzügyi helyzete nehéz maradt - tette hozzá. Mivel a bankhitelek továbbra is gyengén csordogálnak és az inflációs várakozások stabilak, a jegybank nulla közelében tarthatja alapkamatát. Ugyanakkor Bernanke nem ismételte el a Fed korábbi formuláját, miszerint "hosszabb távon" alacsonyan tartják a hitelköltségeket, ami a piacon ma kamatemelési várakozásoknak adott alapot.

A Fed kamatdöntő ülésének tegnapelőtt megjelent jegyzőkönyve szerint, a döntéshozók egy részét az aggasztja, hogy a gazdaság év második felében ismét lefékeződhet, mivel a vállalatok a kilábalás alatt a válság idején felhalmozott készleteiket élték fel, továbbá mivel csak a gazdaságösztönző intézkedések adtak támaszt a növekedésnek.

Mások - köztük Thomas Hoenig, a kansasi Fed-elnök - a szigorúbb monetáris politika hívei. Amint arról a New York-i piaci összefoglalónkban szerda este beszámoltunk, Hoenig Új-Mexikóban azt mondta, hogy a jegybanknak fel kellene adnia elkötelezettségét amellett, hogy "hosszabb távon" tartja az extraalacsony kamatot, és "valamikor hamarosan" egy százalékra kellene növelnie a jelenleg 0-0,25 százalékon álló hitelköltségeket.

Bernanke a gazdaságot fékező tényezők között tartja számon a makacsul gyengélkedő ingatlanpiacot. Mind az elsőrendű, mind az ez alatti (prime és subprime) adósok között egyre nagyobb azok száma, akik késedelmesen fizetnek, és szaporodnak az árverezések is. A kereskedelmi ingatlanok piacának mélyrepülése súlyos gondot jelent önkormányzatoknak, amelyek nem jutnak hozzá az ezek után korábban szedett helyi adókhoz, illetve a bankoknak, amelyek portfóliójában jelentős ilyen típusú ingatlanokra nyújtott hitel van.

Bernanke szerint az Egyesült Államoknak szembe kell néznie feslett költekezési természetével, ha el akarja kerülni a pénzügy válságot. Az amerikaiaknak nehéz döntést kell hozniuk, választaniuk kell: vagy elfogadják a magasabb adókat, vagy tudomásul veszik, hogy az alacsonyabb közkiadásokból kevesebb jut különböző célokra.

A befektetőknek elegük van az ország rémes költségvetési helyzetéből és abból, hogy tengerentúli forrásokból kell finanszírozni a büdzsé hiányát. "Ha mi mint nemzet nem bizonyítjuk erős elkötelezettségünket a fegyelmezett fiskális gazdálkodás iránt, akkor hosszabb távon nem számíthatunk sem pénzügyi stabilitásra, sem egészséges gazdasági növekedésre" - mondta a Fed elnöke.