A romániai alkalmazottak 70 százaléka legalább 20 százalékkal nagyobb bért szeretne, de a fizetésemelés kérése helyett inkább munkahelyet vált – derült ki egy friss felmérésből, amit a Maszol ismertet. „Ez egy paradox helyzet. Sok munkavállaló arra hivatkozva vált állást, hogy kevés a bére, de még csak meg sem próbál nagyobb fizetést kérni a munkaadójától” – állapította meg Cristina Profeanu, a felmérést végző cristinaprofeanu.ro állásközvetítő ügynökség vezetője.

A munkaadók nagy része nem fizetésemeléssel, hanem rugalmas munkaidővel, a szabadság növelésével, ajándékutalványokkal, szakmai képzéssel és a távmunka lehetőségével próbálja megtartani az értékes alkalmazottjait.

Nem szabad titkolózni a dolgozók előtt!

Romániában jelentősen csökkent a munkavállalók száma, a 2019-ben nyilvántartott 4,2 millióról a 2021-ben jegyzett 3,8 millióra. A szakember szerint rendkívül fontos, hogy a munkaadók a lehető legnyíltabban tájékoztassák az alkalmazottjaikat a vállalatuk állapotáról.

„Világos és elérhető célokat kell kitűzniük a beosztottaik elé, ugyanakkor rugalmas munkaidőt kell biztosítaniuk, amely lehetővé teszi az alkalmazottaknak a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartását” - fejtegette a szakember.