A koronavírus leginkább az időseket, illetve a betegeket ápoló egészségügyi személyzetet veszélyezteti, a hivatalosan elérhető információk szerint eddig egyetlen nyugdíjast sem oltottak be Szlovákiában - írja a pozsonyi Új Szó. Azt viszont tudni, hogy számos, nem a veszélyeztetett korosztályba tartozó polgármester, megyei képviselő, sportoló már megkapta az oltást, hamarosan az összes parlamenti képviselő is sorra kerül.

Szlovákiában december 26-án kezdődött meg a koronavírus elleni oltás, január 8-áig összesen 26 251 személyt oltottak be. S bár az egészséges felnőttek, akik nem dolgoznak betegekkel, csak néhány hónap múlva, az utolsók között kaphatják meg az oltást, egyre több hír jelenik meg a soron kívül beoltott celebekről, ismert személyiségekről. Nagy port kavart, hogy Dominika Cibulková volt teniszező és férje is megkapta az oltást.

A beoltottak sorából már polgármesterek és rektorok sem hiányoznak. Peter Paska, Galánta polgármestere például arra a kérdésre, hogy a kritikus infrastruktúra tagjaként kapta-e meg az oltást, az alábbit válaszolta: "Ma kezdődött a vakcináció Nagyszombatban, valószínűleg csütörtöktől Galántán is elkezdődik. A nagyszombati kórházban több, a nyilvánosság által elismert személyiség is megjelent. Jozef Viskupic megyeelnök, Peter Brocka, Nagyszombat polgármestere, az egyetemek rektorai, értelmes, elismert emberek kapták meg a vakcinát. Meg akartuk mutatni, hogy nincs mitől tartani."

Válaszra váró kérdések

Felmerül a kérdés, miért akkor kell megmutatni, hogy nincs mitől tartani, amikor az oltóanyagból eleve kevés van, s még a vírus által leginkább veszélyeztetett idősekhez sem jutott el a vakcina. Miért nem olyankor kezdik reklámozni az oltást az adott régióban ismert és elismert emberekkel, amikor megkezdődik a tömeges oltás, tehát amikor már az átlagemberekhez is hozzájut a vakcina. S ki tartozik egyáltalán a kritikus infrastruktúrába?

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint Marek Krajcí egészségügyi miniszter személyes meghívására kaptak oltást a járványügyi bizottság tagjai. A cél a vakcina iránti bizalom növelése volt. Ugyanebből hívták meg a vezető politikusokat oltásra, köztük az államfőt, a kormánytagokat, az egyes minisztériumok államtitkárait, a parlament vezetését és a vezérkari főnököt.

A többi, soron kívüli oltás az adott kórházak meghívására történt, így a kórházaknak kellene közzétenniük, kit oltottak be soron kívül, viszont ezeket az információkat a személyes adatok védelme hivatkozva nem teszik közzé. Ebben az esetben felmerül a kérdés: hogyan akarják népszerűsíteni a vakcinázást, ha nem lehet nyilvánosságra hozni azt, hogy valaki már megkapta az oltást.