A kutatók becslése szerint közvetlenül 1,3 millió, közvetve 4,95 millió halálesetben játszottak valamilyen szerepet az antibiotikum-rezisztens bakteriális fertőzések 2019-ben, a járvány előtti utolsó évben - derül ki a The Lancet című folyóiratban szakértői értékeléssel ellátott tanulmányból.

Az Egészségügyi Világszervezet az antibiotikum-rezisztenciát "a globális egészségügyet, az élelmezésbiztonságot fenyegető" legnagyobb veszélynek tartja. A WHO amiatt is aggasztónak nevezte a helyzetet, hogy bár a jelenség természetes módon is előfordul, felgyorsítja a folyamatot az antibiotikumok túlhasználata az emberek és az állatok esetében.

Az antibiotikumokra néha bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére van szükség. Az antibiotikumok túlzott és helytelen használata - például az olyan vírusfertőzések, mint a megfázás esetében az alkalmazásuk - elősegítette, hogy egyes baktériumok ellenállóvá váljanak velük szemben. Ez a rezisztencia veszélyezteti a gyakori betegségek kezelésére való képességünket, ami magasabb egészségügyi költségekhez, hosszabb kórházi tartózkodáshoz és megnövekedett halálozáshoz vezet.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjai szerint évente több mint 2,8 millió antibiotikum-rezisztens fertőzés fordul elő az Egyesült Államokban, és ennek következtében több mint 35 000 ember hal meg. Egyre több betegség, köztük a tüdőgyulladás, a tuberkulózis és a gonorrhoea kezelése válik nehezebbé, mivel az antibiotikumok kevésbé hatékony eszköznek bizonyulnak az őket okozó baktériumok ellen.

A tanulmány szerzői a baktériumok antimikrobiális rezisztenciáját (AMR) "a 21. század egyik vezető közegészségügyi fenyegetésének" nevezik, hozzátéve, hogy tanulmányukban az első globális becsléseket mutatták be arról, hogy ez milyen terhet ró a lakosságra világszerte. A tanulmány 204 országból és területről származó 471 millió egyéni adatot vizsgált, és elemezte a meglévő tanulmányokból, kórházakból és más forrásokból származó adatokat. A becslések a bakteriális AMR-ből eredő és azzal összefüggő halálesetek számán alapultak 23 kórokozó (betegséget okozó organizmus) és 88 kórokozó-gyógyszer kombináció esetében.

A kutatók szerint a bakteriális AMR-fertőzésük közül a leggyakoribb tünetek az alsó légúti fertőzések, például a tüdőgyulladás, amely 400 ezer halálesetért volt felelős. A véráramfertőzések és az intraabdominális fertőzések voltak a következő leggyakoribb gyógyszerrezisztens betegségek, amelyek 2019-ben halálesetekhez vezettek. Ez a három szindróma együttesen az AMR-nek tulajdonítható halálesetek közel 80 százalékát tette ki - írja a kutatási eredményekre hivatkozva a CNBC.

A tanulmány szerint globálisan minden 100 000 emberre 16,4 haláleset volt visszavezethető a gyógyszerrezisztens baktériumokra 2019-ben. A nyugat-szaharai Afrikában, ahol az AMR a világon a legtöbb halálesetet okozta, ez az arány 100 000 halálesetre vetítve 27,3-ra emelkedett. Eközben a baktériumos AMR-rel összefüggő, de nem közvetlenül általa okozott halálesetek 100 000 halálesetből 64-et tettek ki 2019-ben - közölték a kutatók.

Az adatokat kontextusba helyezi, hogy már több halálesetet okoznak a rezisztens baktériumok, mint a HIV vagy a malária. De a koronavírus-járvány halálozási számait (két év alatt 5,56 millió ember) is felülmúlhatják az AMR-fertőzések okozta terminális infekciók.