A kancellár a szociáldemokrata Olaf Scholz (képünkön) lesz, az alkancellári tisztséget a Zöldek társelnöke, Robert Habeck kapta, aki egyúttal környezet- és éghajlatvédelmi miniszter is lett. A pénzügyi tárcát az FDP elnöke, Christian Lindner szerezte meg. A német külpolitikát pedig a Zöldek társelnöke, Annalena Baerbock irányítja.

Ha mindhárom párt elfogadja a szerződést, a december 6-án kezdődő héten a szövetségi parlamentben (Bundestag) megválasztják kancellárnak Olaf Scholz-ot, a szociáldemokraták jelöltjét, és megalakul az új német kormány - olvasható a portálon.

Olaf Scholz azt emelte ki, hogy az ország modernizációjára készülnek, így elkezdődik "a beruházások évtizede", legelső intézkedéseik között pedig 9,60 euróról 12 euróra emelik az óránkénti bruttó minimálbért, amivel tízmillió munkavállaló helyzetét javítják.

A három párt szerződése alapján Németország az eredetileg ütemezett és törvényben rögzített 2038 helyett már 2030-ra felhagy a kőszén felhasználására épülő áramtermeléssel, és ugyancsak 2030-ra 80 százalékra emelik a megújuló forrásokból termelt áram arányát a jelenlegi 45 százalékról.

A többi között arról is megállapodtak, hogy bevezetik a kannabisz legális és ellenőrzött értékesítését.