Márciusban az elemzői várakozásoknak megfelelően 1,4 százalékra csökkent az infláció Németországban a februári 1,7 százalékos hat havi csúcsról. Az infláció januárban is 1,7 százalékon állt - írja az MTI.

A szolgáltatások ára márciusban 1,4 százalékkal emelkedett a februári 1,6 százalék után, az árucikkek ára pedig 1,3 százalékkal a februári 1,8 százalék után.

Az árucikkek mérsékeltebb áremelkedése elsősorban az energiaárak csökkenésének tulajdonítható. Az energiaárak 0,9 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban a februári 2,0 százalékos emelkedés után. A fűtőolaj ára 19,6 százalékkal csökkent márciusban, az üzemanyagárak pedig 3,3 százalékkal mentek lejjebb egy év alatt. Emelkedett viszont az elektromos áram ára, 4,5 százalékkal, valamint a földgáz ára, 2,3 százalékkal.

Az élelmiszerárak márciusban 3,7 százalékkal emelkedtek a februári 3,3 százalék után. A húsok és a gyümölcsök ára egyaránt 8,8 százalékkal ment feljebb.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek márciusban. Februárban 0,4 százalékos volt a havi áremelkedés.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP márciusban a vártnak megfelelő mértékben, 1,3 százalékkal emelkedett éves bázison a februári 1,7 százalék után, az előző havihoz képest pedig 0,1 százalékkal a februári 0,6 százalékos havi emelkedés után.