Több száz Wall Street-ellenes tüntető elállta számos nyugati parti amerikai kikötő bejáratát, amivel késleltette a hajókhoz igyekvő teherautók forgalmát - jelentette a BBC. Néhány letartóztatáson túl nem érkezett hír nagyobb összecsapásokról a rendőrség és a demonstrálók között. A Los Angeles közelében lévő Long Beachen a 300 demonstráló dulakodásba keveredett a rendőrökkel. Az akciók egy hónappal követik a hatóságok fellépését a a Szálljuk meg a Wall Streetet mozgalom ellen, amelynek országszerte felállított sátortáborit egészségügyi kockázatokra hivatkozva elbontották.

A tüntetők azt mondták, hogy akciójuk reményeik szerint veszteséget okoz a magas profitot realizáló kikötőüzemeltető cégeknek. Ez valószínűleg teljesült is. A kaliforniai Oaklandban például 150 alkalmazottat küldtek haza a munkaadók, miután a demonstrálók gyakorlatilag teljesen lezárták a kikötői terminált, és hasonlóan tettek a tüntetések más helyszínein is.

Vágták a fát, de hullott a forgács is

A megmozdulások szervezői az olyan nagy kikötőüzemeltetőket vették célba, mint például az SSA Marine - amelyben jelentős részesedése van a Goldman Sachs bankháznak -, vagy a gabonaexportáló EGT. Bár a résztvevők száma elmaradt a november elején kirobban Szálljuk meg a Wall Street! (Occupy Wall Street) akció tízezres nagyságrendjétől, az egyik tüntető a sajtónak nyilatkozva elégedetten állapította meg, hogy néhány százan sikeresen blokkolták az oaklandi kikötőt munkanap a legforgalmasabb időszakban.

A célba vett cégek vezetői azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az akció kárt okoz az alkatrészekre váró amerikai feldolgozóiparnak, a mezőgazdaságnak és más ágazatoknak, így ezek alkalmazottainak is. Egy újrahasznosított papírt szállító fuvarozó kisvállalkozó elmondta, hogy a késlekedés, amit a demonstráció miatt elszenvedett, több száz dollárjába kerül. Szemben a diákokkal neki és kollégáinak el kell tartaniuk családjukat - tette hozzá.

Célkeresztben az állásbörzék

A mozgalom Szálljuk meg a Harvardot! jelszó alá felsorakozó tagjai igyekeznek megakadályozni a nagybankok, köztük a Goldman Sachs és a Morgan Stanley toborzó rendszervényeit a legnagyobb egyetemeken, így a Harvardon és a Princetownon. A Goldman elhalasztotta az egyik tervezett állásbörzéjét a Harvardon és a Brown Egyetemen, miután novemberben a tiltakozó diákok megpróbáltak berontani az egyik egyetemi álláskínáló fórumára.

A lázadó fiatalok azt kifogásolják, hogy a nagy amerikai egyetemek túl sok végzősüket küldik a Wall Streetre dolgozni, ahelyett, hogy a közösségi szolgáltatásokat végző szervezeteket látnák el a legtehetségesebb friss diplomásokkal. A pénzügyi intézményeknél végezhető munka úgy jelenik meg, mint a legjobb karrierlehetőség, ami lelkiismeret-furdalást okozhat azoknak a diákoknak, akik úgy gondolják, hogy ezek a munkák etikai kérdéseket vetnek fel, hiszen a bankok alkalmazottaiként az a feladatuk, hogy rávegyenek embereket megtakarított pénzük kockázatos befektetésére.

Virágozzék száz virág

A nagybankok ajánlatait elfogadó diákok jelentős része azt állítja, hogy más foglalkozás után nézne, ha a fizetés nem számítana. Az diákhitel és más adósságok azonban sok mindenkit eleve arra kényszerítenek, hogy a lehető legtöbb pénzt ígérő ajánlatokra hajtsanak rá.

Az egyetemekről lepereg diákjaik tiltakozó mozgalma. A Yale egyik vezetője a Bloombergnek nyilatkozva elmondta: támogatják minden diákjuk egyéni törekvéseit. Ha valaki a művészetek világába vágyik, akkor ehhez, ha az üzleti karriert tervez, akkor ahhoz adják meg a a tőlük telhető legjobb felkészítést.