Még meg sem száradt a tinta Lengyelországban annak a kormányintézkedésnek a szövegén, amelyben február 1-jétől fél évre felfüggesztik az élelmiszerek, a benzin, illetve a műtrágya áfáját az infláció lassítása érdekében, de az Aldi és a Lidl máris bejelentette, hogy sokkal szélesebb körű akciózásba kezd, mint amit a kormány szegényes fantáziájával el tud képzelni - derül ki a Notes from Poland cikkéből.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint a háztartások körülbelül 45 zlotyt (3500 forint) spórolhatnak meg havonta, ami testvérek között is több mint 20 ezer forintnak megfelelő összeg fél év alatt, ám ehhez az kell - tette hozzá a bölcs kormányfő -, hogy a kiskereskedők az áfacsökkentés mértékével mérsékeljék az áraikat. Aki azt tapasztalja, hogy nem teszik, az szóljon, és a kormány küldi az ellenőröket a boltosok nyakára.

Lidl mintegy erre válaszul bejelentette, hogy kétezer terméke árát fogja leszállítani. Részletes árulistát ugyan nem közöltek, de a listán lesz a tej, a vaj, a tejföl, a kenyér, az alma, a répa a burgonya, akárcsak a kerti műtrágya. A cég az ASM Sales Force Agency jelentésre hivatkozva azt állítja, hogy alapvető élelmiszerekből összeállított kosarának ára több mint öt százalékkal csökkent tavaly dacára az inflációnak.

Az Aldi szokás szerint együtt menetel német diszkontlánc-versenytársával. Szintén kétezer termékre vonatkozó akciót hirdetett január 31-étől, egy nappal megelőzve az áfacsökkentést. Nem várunk a kormány intézkedésének életbe lépésére, elébe megyünk az árcsökkentésnek - mondta büszkén Adam Lopatka, a német vállalat lengyelországi leányának vezére.

A közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy bár a kormány intézkedése a bejelentett időtávon mérsékelheti az inflációt, ám csak halogatja a problémát. Az áremelkedések üteme ezt követően 10 százalékra szaladhat fel. Lengyelországban decemberben 8,6 százalékos volt a pénzromlás éves tempója.