Kína a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyez a gazdasági növekedés optimális feltételeinek a megteremtésére, s az ösztönző lépések részeként elkötelezte magát az adóstruktúra reformja mellett, felgyorsítja az infrastrukturális beruházások kivitelezését - állapítja meg az államtanács közleménye.

A gazdaság erős nyomás alatt áll, a növekedés serkentése érdekében kiigazító intézkedésekre van szükség - szögezik le a dokumentum megfogalmazói. A támogatott infrastrukturális projektek között említik a vasútépítés és az energiatakarékosságot szolgáló, továbbá a nyugati országrész fejlesztését elősegítő beruházásokat.

A központi vezetés törekszik a magántőke nagyobb mértékű bevonására olyan szektorokban, mint az energiaipar, a vasút és a távközlés. Ugyancsak cél a napenergia és más megújuló energiaipari technológia elterjesztése, a száloptikai kábelek háztartásokba vezetésének felgyorsítása.

"Néhány kiemelkedő ellentmondás és probléma továbbra is jelen van az ország gazdasági működésében" - állapítja meg a közlemény, s a belső kereslet növelése mellett az intézkedések rugalmasságának és előrelátó jellegének erősítését szorgalmazza.

A közlemény szerint a kormány továbbra is törekedni fog az ingatlanpiacra vonatkozó szabályozások stabilizálására és azok érvényesítésére.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök a hétvégén azt hangoztatta, hogy kormánya törekszik a gazdaság hirtelen lelassulásának elkerülésére, amiből megfigyelők arra következtetnek, hogy pénzügyi és költségvetési könnyítő intézkedésekre lehet számítani.