Nagy Britanniában a rossz gazdasági mutatókban és a növekvő munkanélküliégben találták meg azokat az indokokat, amelyekre hivatkozva végül mégis szigoríthatják a bevándorlási törvényeket.


A brit bevándorlási miniszter, Phil Woolas a Times-nak nyilatkozva elmondta: a kormány nem engedi meg, hogy az ország lakossága elérje a 70 millió főt. Egyensúlyt kell teremteni az országba beáramló és az országot elhagyó munkaerő aránya között - tette hozzá.


Woolas szerint a kormány tervbe vette a bevándorlás korlátozását, mely lépésétől azt várja, hogy enyhítse a munkaerőpiacon az utóbbi időben fellépő problémákat. Az egyre növekvő munkanélküliség miatt a bevándorlás kérdése egyre komolyabb problémává válik Nagy Britanniában. Egészen mostanáig túl egyszerű volt bejutni ebbe az országba - mondta a miniszter -, ám eztán egyre nehezebb lesz. Woolas szerint a munkáltatóknak a brit munkavállalókat kell előtérbe helyezniük, különben hozzájárulnak a rasszizmus további térnyeréséhez a szigetországban.


A 61 millió lakosú országban a Munkáspárt kormányzása óta meglehetősen magas volt a bevándorlók száma, a Times szerint 2012-ig évi több mint 200 ezer ember próbál majd letelepülni Nagy Britanniában. A bevándorlási miniszter szerint a külföldiek jelenlétének csökkentése érdekében el kell törölni az illegális bevándorlókat amnesztiában részesítő törvényt, egyúttal szigorítani kell az a nemrég bevezetett pontrendszert, amely a leendő bevándorlók brit gazdasághoz való lehetségeshozzájárulása alapján a képzett munkaerő beáramlását propagálja a képzetlenebbel szemben.