Az októberi parlamenti választások előtt a politikai pártoknak rengeteg javaslatuk van a nyugdíjakat illetően Lengyelországban - derül ki a Business Insider Polska összefoglalójából. A lengyel parasztpárt (PSL), illetve Szabadság és Függetlenség Konföderációja nedvű radikális jobboldali párt azt javasolja, hogy ne adóztassák meg a nyugdíjakat. Az előbbi számításai szerint így minden idősnek havonta 300-400 zlotyval (21,4-28,6 ezer forint) több maradna a pénztárcájában.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) választási programjába beleírta, hogy győzelmük esetén a nyugdíjrendszer állandó elemévé tennék a 13. havi nyugdíjat. Ez nem a jogosultak havi nyugdíjával megegyező kifizetés lenne, hanem egy fix összeg, 2020-tól bruttó 1200 zloty (86 ezer forint). További ígéret, hogy 2021-től bevezetnék a 14. havi nyugdíjat is, amit azok a személyek kapnának, akik az átlagnyugdíj 120 százalékánál kevesebbhez jutnak. Ez most havonta 2900 zloty (207 ezer forint).

A baloldal programjában követeli a minimális nyugdíj és rokkantsági díj bevezetését, ami havi 1600 zloty lenne és évente a minimálbér növekedésével megegyezően emelkedne. Követelik emellett az úgynevezett özvegyi nyugdíj bevezetését is, ha az élettárs már nyugdíjas volt. Ez az elhunyt járadékának 85 vagy 50 százaléka lenne attól függően, hogy a jogosult megtartja-e saját nyugdíját.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) szintén 13. havi nyugdíjat ígér minden évben. Emellett azoknak a nyugdíjasoknak, akik tovább dolgoznak, nem kellene személyi jövedelemadót fizetniük. A KO be akar vezetni egy nyugdíjprémiumot is: mindenki, aki ledolgozott 40 évet, egy csomag részvényt kapna az államkincstártól 10 ezer zloty értékben, aki mögött 50 ledolgozott év van, az 20 ezres csomag lenne.