A lengyel minisztertanács elfogadta az új konvergenciaprogramot, amelynek elsőrendű célja a költségvetési hiány idei, és a következő években folytatódó csökkentése - egészen a GDP 1 százalékáig -, a büdzsé stabilitásának biztosítása és tartós egyensúlyba hozása.

Az államadósság mértéke idén a bruttó hazai termék 50,5 százalékára, 2013-ban pedig 50 százalék alá megy le. Ezek érdekében folytatódik, és a rendszerváltás óta a legalacsonyabbra süllyednek az állami kiadások, azonban ez nem lesz negatív hatással a beruházásokra. Tavaly az állami szerepvállalása mérséklődése ellenére a beruházások bővülésének tempója 5,6-ról 5,8 százalékra emelkedett - a legmagasabbra az unióban.

A túlzott deficit lefaragása érdekében idén többek között a következő lépéseket tervezik: korlátozzák az áfa visszatérítésének körét, emelik a dohányáruk és az üzemanyagok jövedéki adóját (Lengyelországban van az egyik legalacsonyabb uniós  benzinár), befagyasztják a személyi jövedelemadó-határokat, megadóztatják a réz- és ezüstkitermelést, a munkaadók által fizetett nyugdíjjárulékot 2 százalékponttal felemelik, korlátozzák a magánynyugdíj-pénztári befizetéseket.

A kiadások csökkentésének egyik legfőbb eszköze a nyugdíjreform végrehajtása, ami fokozatosan egységesen 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt és megszünteti az egyenruhások eddigi kiváltságát, hogy korhatár nélkül 15 éves szolgálat után elnyerik a nyugdíj-jogosultságot. A deficit csökkentésének legfőbb eszköze azonban a kiadások csökkentése lesz.

A dokumentum szerint az idei költségvetési hiány a GDP 2,9 százaléka lesz, ami 2013-ban 2,2 százalékra mérséklődik, és 2015-re eléri célját a bruttó hazai termék 0,9 százalékát. A pénzügyminisztérium prognózisa szerint a GDP ebben az évben 2,5 százalékkal emelkedik, az infláció szintje azonban változatlanul magas, mintegy 4 százalékos marad - írta a Rzeczpospolita.
A tervek szerint 2014-el az áfát a jelenlegi 23-ról 22, az alacsonyabb, 8 százalékos kulcsot 7 százalékra szállítják le. Változatlanul marad a kétkulcsos személyi jövedelemadó 18, illetve 32 százalékon.