Barack Obama amerikai elnök közölte, hogy zavarják a "kövér macska" bankárok, akik továbbra is nagy bónuszokat kapnak és harcolnak az ellen, hogy átalakítsák a pénzügyi szabályozást - jelentette a Bloomberg.

Hozzátette: néhány cég azért szeretné visszafizetné a támogatási pénzt a TARP-programból, hogy elkerüljék a vezetők bérére és a bónuszokra vonatkozó kormányzati korlátozásokat. Így az óriási bónuszok kifizetésénél arra hivatkozhatnak, hogy visszafizették a támogatást és nem használnak adófizetői kölcsönöket.

Kenneth Feinberg, akit júniusban kineveztek a kormány vezetői fizetések szakértőjévé, 500 ezer dollár készpénzben limitálta a top menedzserek fizetését négy vállalatnál, akiknek további kivételes állami támogatást szavaztak meg. A korlátozásokat további hét, a 700 milliárdos TARP-alapból részesült vállalat 25 vezetőjére is kiterjesztették.

A pénzügyi intézetek próbálkozásai, hogy az adófizetői támogatásokra hivatkozzanak, miközben harcolnak a kormány szabályozási terve ellen, rendkívüli mértékben zavar, mondta Obama. Korábban segítséget kapott bankok harcolnak most foggal-körömmel harcolnak a pénzügyi szabályozási reform ellen - tette hozzá.

Obama ma tárgyal 12 bank - köztük a Citigroup, a Goldman Sachs, a JPMorgan - vezetőivel a szabályozásról és a tervéről, miszerint fellendítené a kisvállalkozói hitelezéseket.