Mikor már azt hihette Olaf Scholz német kancellár, hogy lecsengett az évekkel ezelőtti adócsalási botrány, az ellenzék ismét parlamenti vizsgálatot indít az üggyel kapcsolatban – írja a Politico.

A botrány még arra az időszakra nyúlik vissza, mikor Olaf Scholz hamburgi polgármester volt. A politikus 2011-től 2018-ig volt a tartományi kormány vezetője Hamburgban, ekkorra datálható a bűncselekmény-sorozat, amelyben a vádak szerint szerepet játszhatott a politikus is.

Az ügyletek keretében bankok, vállalatok és magánszemélyek részvények szándékosan átláthatatlan adásvételét követően duplán igényelték vissza a tőkejövedelem után fizetendő adót. Ezzel több mint 30 milliárd eurós kárt okoztak a német államnak. Az ilyen trükközéseket lehetővé tevő kiskapukat 2012-ben bezárták, Olaf Scholz vesszőfutása azonban csak évekkel később kezdődött ezekkel kapcsolatban.

Az ügy már a 2021-es választási kampányra is erősen rányomta a bélyegét. A korábbi vizsgálat végül eredmény nélkül zárult, nem tudták rábizonyítani Olaf Scholzra, hogy tudatosan szerepet vállalt-e a botrányos ügyletekben.

Most azonban újabb részletekre derült fény, amely miatt a hamburgi regionális parlament újabb vizsgálatba kezd – immár harmadik alkalommal.

Ezzel párhuzamosan pedig a jobboldali CDU/CSU szövetség nemzeti szinten is vizsgálatot indítana.

A húsvéti szünet utáni első parlamenti héten parlamenti vizsgálóbizottság felállítását fogjuk kérni a német Bundestagban

– mondta Mathias Middelberg, a CDU frakcióvezető-helyettese.