Oroszország napi 500 ezer hordóval csökkenti termelését márciustól – jelentette be Alekszandr Novak energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes a Kreml hivatalos oldalán. 

Az illetékes szerint jelenleg minden kitermelt kőolajat sikerül értékesíteni, ám mint mondta, a korábbi ígéretéhez híven

Oroszország nem ad el kőolajat mostantól azoknak az országoknak, amelyek közvetlenül, vagy közvetve ragaszkodnak a február elejétől bevezetett árplafonhoz.

Emiatt csökkenteni kell a termelést márciustól – tette hozzá Alekszandr Novak, aki hangsúlyozta, hogy Oroszország a továbbiakban a piaci helyzet alakulása alapján dönt a termelésről. A termelés visszafogása szerinte segíteni fogja a piaci viszonyok kiegyensúlyozását. Az árplafonnal kapcsolatban megjegyezte:

a kollektív Nyugat destruktív energiapolitikájának folytatásának tekintjük.

Oroszország olajtermelése alig változott az elmúlt hónapokban, napi 9,8-9,9 millió hordó volt. A miniszterelnök-helyettes szerint februárban is ezen a szinten várható.

A G7-országok, Ausztrália és az EU árplafont vezetett be december 5-től az Oroszországból származó kőolajjal, illetve az EU február 5-től az olajtermékekkel szemben is.

kőolaj esetében a limitár hordónként 60 dollár, a benzin és a gázolaj esetében hordónként 100 dollár, a fűtőolajnál pedig hordónként 45 dollár.

Az északi-tengeri Brent-olaj ára emelkedett Alekszandr Novak bejelentésére, 

péntek délelőtt 87 dollár közelébe drágult, majd némi korrekció után jelenleg is 86 dollár körül egyensúlyoz.

Kép: TradingView