Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) pénteken közzétett jelentése szerint szezonális kiigazítással számolva az ipari termelés 1 százalékkal bővült májushoz képest. Az utóbbi hét hónapban május kivételével mindig emelkedést mértek. A Reuters által megkérdezett elemzők ugyancsak 1 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 1,6 százalékos visszaesés után.

Minden fő szektorban emelkedett a termelés júniusban. A fogyasztási cikkek előállítása 1,0 százalékkal, a félkész termékeké 0,6 százalékkal, a tőkejavaké 0,3 százalékkal kúszott feljebb, a legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal pedig az energia termelése nőtt.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 13,9 százalékkal ugrott meg Olaszország ipari termelése júniusban, ami továbbra is az alacsony bázisra vezethető vissza, ugyanis a koronavírus-járvány első hullámát fékezni hivatott szigorú intézkedések jórésze még érvényben volt, ami hátráltatta az ipar működését.

Elemzők azonban ennél sokkal jobb adatot, 40,5 százalékos emelkedést vártak júniusra a márciusi 38,4 százalékos, az áprilisi 79,0 százalékos, illetve a májusi 21,1 százalékos ugrás után. Márciusban először nőtt az ipari termelés éves szinten az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában, miután az előző 24 hónap mindegyikében csökkenést jegyeztek fel.

A második negyedévben 1,0 százalékkal, az elsőben pedig 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző három hónaphoz képest, míg a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékkal csökkent. Olaszországban az ipari termelés általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP).

A járvány által dominált 2020-as év egészében azonban 8,9 százalékkal zuhant az olasz gazdaság teljesítménye, a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a visszaesés. Az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, szezonálisan kiigazítva pedig 11,4 százalékkal esett vissza 2020-ban.

Az idei első negyedévben 0,2 százalékkal, a második negyedévben pedig már 2,7 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest.

Mario Draghi kormánya hivatalosan 4,5 százalékos növekedést prognosztizál az idei évre annak reményében, hogy a második félévben lendületbe jön a gazdaság. A miniszterelnök csütörtökön a közelmúltbeli kedvező gazdasági adatokat kommentálva úgy vélekedett, hogy "az 5 százalékot jócskán meghaladó növekedés" valószínűsíthető az idei évre.

Az olasz statisztikai hivatal júniusban 4,0 százalékról 4,7 százalékra javította a GDP-növekedés idén várható ütemét.

Olaszország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Eddig több mint 4,37 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és a Covid-19 betegséghez köthető elhalálozások száma meghaladja a 128 ezret.