Milánó egész területén 30 kilométer per órás sebességkorlátozást vezetnek be 2024 elejétől. Az erről szóló javaslatot a városi tanács ma fogadta el – írja az ANSA.

Olaszországban eddig egyedül Bolognában indították el a 30 kilométer per órás sebeségkorlátozási projektet, ám más európai városokban volt már példa ilyen kezdeményezésekre. Párizs, Brüsszel, Graz, Grenoble, Helsinki, Valencia, Zürich és Bilbao – ezekben a városokban már mind hoztak hasonló döntéseket, azzal a különbséggel, hogy többségük csak bizonyos zónákra vonatkozóan. A motiváció azonban közös: cél a zajcsökkentés és a lakosság egészségének védelme, életminőségének javítása.

A korlátozás hátterében mindezek mellett persze az a szándék is áll, hogy visszaszorítsák a fatális balesetek számát. Az Aci-Istat adatai alapján Olaszországban a balesetek 70 százalékban a megengedett sebességhatár túllépése miatt történnek. Ezek az incidensek ráadásul 43,9 százalékban fatálisak.

A ma elfogadott dokumentum alapján egyes esetekben még a milánói városvezetés is megengedő lehet. Egyes forgalmasabb utakon, útszakaszokon a korlátozást kitolhatják 50 kilométer/órára, erről azonban konkrét döntés egyelőre nem született.

A milánói lakosságot mindenesetre elkezdik felkészíteni a közlekedési változásokra, és amint lehet, kommunikációs és információs kampányt indít ezzel kapcsolatban a városvezetés.