Az oroszoknak újra be kell oltatniuk magukat a koronavírus-fertőzés ellen hat hónappal azt követen, hogy megkapták az első páros oltásukat. Erre azért van szükség, hogy extra védettséget szerezzenek az Oroszországban újra felpörgött járvánnyal szemben - idézte Moscow Times Mihail Murasko egészségügyi minisztert.

Moszkvából, ami az újabb hullám középpontja, az elmúlt héten jelentették a legtöbb fertőzést a járvány kitörése óta. Az orosz fővárosban olyan a helyzet, amilyen januárban volt. A fertőzések 90 százalékát az először Indiában regisztrált delta vírusváltozat okozza. Ez a mutáns jobban ellenáll az oltások nyomán keletkező antitesteknek, amelyek száma az oltás beadása után fokozatosan csökken.

Murasko szerint mindazoknak, akik túlestek a koronavírus-betegségen vagy kaptak oltást, hat hónap után újabb vakcinát kell kapniuk. Ennek megkönnyítésére az egydózisú Szputynik Light vakcina június 25-étől elérhető azoknak, akik újra meg akarják szúratni magukat. Ha túl leszünk a járványon, akkor elég lesz évente egy koronavírus-beadását kérni.

Eközben a moszkvaiak más helyszínek mellett a Vörös téren lévő, híres GUM áruházban állnak sorban oltásért, mármint közülük azok, akik a szolgáltatási szférában dolgozók, miután a fővárosi helyhatóság kötelezővé tette a beoltásukat Egyes munkaadók rövid határidővel kötelezték dolgozóikat, hogy oltassák be magukat. Aki nem teszi, azt elbocsáthatják az állásából. Az ide vonatkozó rendelet szerint augusztus közepéig kell megszerezniük az érintetteknek mindkét oltást. Oroszországban eddig csak a lakosság 13 százalékát oltották be a koronavírus ellen.