A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban.

Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - jegyezte meg a kormányfő. Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Orbán reméli, ez is változik majd.

A két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös.

Elvileg minden jó, ám ebből keveset hoztunk ki, nem elég szorosak a politikai kapcsolataink, a gazdasági együttműködés volumene is szerény, pedig Fehéroroszország egy fejlett ország, Magyarország mindig is tisztelte a gép- és élelmiszeriparát, kultúráját, sportteljesítményét - fogalmazott a magyar kormányfő. Reményét fejezte ki, hogy a mostani találkozó komoly előrelépést jelent majd. "Az együttműködés őszinte szándékával érkeztem önökhöz" - mondta Orbán.

Aljakszandr Lukasenka szintén arról beszélt, hogy sem a politikai, sem a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok nem felelnek meg annak, mint amit elérhetne a két ország. Az áruforgalom mértékének is nagyobbnak kellene lennie a jelenleginél Magyarország és Fehéroroszország között.

Mindkét félnek mindent meg kell tennie a kétoldalú, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatok fejlesztéséért. Az elnök szerint a vállalt megegyezéseket országa teljesíti.

A hivatalos látogatás programja később sajtótájékoztatóval, majd délután a magyar és a fehérorosz fél között több kétoldalú megállapodás aláírásával folytatódik.