A német média által "gyóntatószéki beszélgetéseknek" elnevezett bilaterális találkozókon Van Rompuy azt kívánja feltérképezni, mennyi rugalmasság várható az egyes országoktól, nyílik-e esély kompromisszumos megállapodásra. Az alapvető megosztottság a nettó befizetők és a nettó kedvezményezettek között van: az előbbiek, mivel kevesebbet kapnak vissza a közös büdzséből, mint amennyit abba beadnak, a válságra hivatkozva vissza akarják fogni a kiadásokat.

Különösen mélyek az ellentétek a kohéziós (felzárkóztatási), valamint a mezőgazdasági támogatási források jövőjét illetően. A kohéziós alappal kapcsolatban az egyik kiemelt politikai probléma Magyarországot érinti: a jelenlegi tervezet szerint az ország közel 30 százalékkal kevesebb pénzhez juthat ezen a jogcímen 2014 és 2020 között, mint a mostani hétéves ciklusban.

Az uniós büdzsé jellegzetessége, hogy az mindig nullszaldós: a tervezett kiadásoknak megfelelő fedezet a tagállami költségvetések mintegy egy százalékából jön össze. A 2014 és 2020 közötti hétéves ciklusra az Európai Bizottság - az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - 1033 milliárd eurós keretet javasolt, de a nettó befizetők követelésére ez az újabb tervezetekben 900 és ezer milliárd közé süllyedt. A briteknek - eddigi nyilatkozataik alapján - ez sem kielégítő, ők 900 milliárd alá akarnak menni.

David Cameron brit miniszterelnök volt az első, akit fogadott Van Rompuy. A "gyóntatószékre" tett újságírói utalás mindenképpen pontatlan, hiszen a találkozókon ott van José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Rajtuk kívül mind Van Rompuynek, mind Barrosónak, mind pedig a tagország vezetőjének egy-egy munkatársa lehet jelen.
Összesen 28 ilyen megbeszélést tartanak, hiszen a 27 mostani tagország mellett a minden bizonnyal jövő nyáron EU-taggá váló Horvátországgal is számolni kell az új középtávú pénzügyi keret kialakításakor.

A "gyóntatószék" utolsó látogatója - már jócskán az esti órákban - Werner Faymann osztrák kancellár lesz. Közvetlenül előtte kerül sorra Francois Hollande francia köztársasági elnök, majd Angela Merkel német kancellár. Ők ketten előzőleg külön kétoldalú megbeszélést is folytatnak egymással. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a menetrend szerint negyed hatkor találkozik az uniós vezetőkkel.

Herman Van Rompuy ezeknek a kétoldalú konzultációknak a figyelembe vételével teszi majd meg áthidaló javaslatát az este kezdődő plenáris ülésen.