Joe Biden elnök kormánya azt tervezi, hogy megtiltja az orosz államadósság-finanszírozás minden formáját. Ha átmegy a javaslat, az az utolsó csepp lehet az orosz adósságválságban, miután az ukrajnai háború közel három hónapja tart, és az ország egy évszázad után először lehet fizetésképtelen a nemzetközi befektetők irányába.

Az orosz államadósságra kötött biztosítások ára – amelyeket a befektetők védelmére használnak a nemfizetés esetén – szerdán megugrott, jelezve, hogy egy éven belül 90 százalék az esélye a fizetésképtelenségnek. Az ICE Data Services szerint ez a kockázat kedden még csak 77 százalékos volt – írja a Bloomberg.

A hitelkockázati csereügyletekkel való kereskedés az év elején az egekbe szökött, mivel a befektetők arra fogadtak, hogy Oroszország nem teljesíti lejáró fizetési kötelezettségeit, mert a kifizetéseket nem a kötvénydokumentumokban meghatározott devizában, hanem rubelben teljesítik, vagy mert a bankrendszerben feltartóztatják a pénzt.

Oroszország azonban eddig minden adósságkötelezettségének eleget tett, ellavírozgatva a szankciók között. Ez magában foglalja a hónap elején történt utolsó pillanatos utalást is, amikor a blokkolt kifizetéseket végül engedélyezték, miután Moszkva megcsapolta hazai dollártartalékait. Az orosz vállalatok nem voltak ilyen szerencsések, több milliárd dollárnyi adósságuk technikai nemteljesítésbe került.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerdán megismételte, hogy Oroszországnak nem áll szándékában nem teljesíteni a külföldi befektetőkkel szemben fennálló közel 20 milliárd dolláros államadósságát, és rubelben fog fizetni, ha az átutalásokat blokkolják.

Áprilisban Sziluanov ígéretet tett arra, hogy perelni fog, ha Oroszország kénytelen lesz megszegni kötelezettségeit. Moszkva következő adósságátutalásai május 27-én esedékesek, a 2026-ban és 2036-ban lejáró külföldi kötvényekre. 

A 2026-os kötvény szerdán 33 százalékkal, 16 centen állt a Bloomberg által összeállított CBBT-adatok szerint. Ez március közepe óta a legalacsonyabb szint, amikor Oroszországnak az OFAC-mentesítésnek köszönhetően sikerült teljesítenie az első külső idő közben lejáró adósságfizetést az ukrajnai invázió kezdete óta. A 2036-ban lejáró kötvény árfolyama alig változott szerdán.