Oroszország legalább 12 - orosz források szerint 16 - atomreaktort épít a következő években Indiában. Az orosz állami Roszatom vezetője ezt Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pénteki indiai látogatása kapcsán közölte. Szergej Kirijenko bejelentése szerint a 12 reaktor közül hat 2012 és 2017 között épül.

Putyin miniszterelnök csütörtökön érkezett az indiai fővárosba, péntek délelőtt az indiai elnökkel és párvezetőkkel tárgyalt, majd délután a kormányfővel találkozott. A kormányfővel, Manmohan Szingh-gel elsősorban a kétoldalú együttműködés és a gazdasági kapcsolatok erősítése áll a tárgyalások fókuszában.

A látogatáson egy sor gazdasági, nukleáris, védelmi és űrtechnológiai megállapodás megkötése várható, az előzetes hírek szerint összesen mintegy 10 milliárd dollár értékben. Oroszország a jelenlegi, mintegy 8 milliárd dollárról 2015-ig 20 milliárd dollárra akarja felfuttatni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat Indiával.

Újdelhi 29 MiG-29K típusú vadászgépet is vásárol Oroszországtól, egy másfél milliárd dollár értékű megrendelés keretében. India a világ vezető fegyverimportőre és Oroszország egyik legfőbb ügyfele ezen a területen: Moszkva szállítja az indiai fegyvervásárlások mintegy 70 százalékát.

Az atomreaktor-építések mellett India azt reméli, hogy fokozhatja uránimportját is Oroszországból.