Citybeli értékelések szerint az orosz jegybank hétfőn bejelentett váratlan, 1,50 százalékpontos kamatemelése is azt mutatja, hogy az orosz gazdaság nem tudja magát elszigetelni a külső sokkoktól.

Az orosz katonai fellépés ukrajnai piaci sokkját jelzi, hogy meredek drágulással többheti csúcsra emelkedett a hétfői londoni kereskedésben az ukrán szuverén adóskockázat fedezeti ügyleteinek költsége.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének vezető közgazdásza annak a véleményének adott hangot, hogy a moszkvai tőzsde 10 százalékos indexzuhanása és a rubel mélyrepülése nyomán alapvetően meg kell változni Oroszország kockázati megítélését. Az elemző azt jósolta, hogy a hitelminősítők rontani fogják Oroszország szuverén adósbesorolásait, tekintettel a várható külső szankciók, a tőkemenekítés és a folyamatosan gyengülő orosz gazdasági növekedési dinamika együttes hatására.

Jelenleg közepes

Oroszországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő jelenleg közepes befektetési ajánlású államadós-osztályzatokat tart érvényben. A Moody's Investors Service orosz adóskockázati besorolása "Baa1", a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ennél egy fokozattal gyengébb, de szintén befektetési ajánlású "BBB" osztályzattal tartja nyilván az orosz szuverén adósságállományt.

Timothy Ash szerint a krími orosz katonai akciónak és az ennek nyomán várható nemzetközi elszigetelődésnek "nagyon komoly és nagyon negatív" hatása lesz az ingatag orosz gazdaságra. A Standard Bank londoni elemzője szerint az orosz jegybank hétfőn bejelentett "vészhelyzeti kamatemelése" is jelzi, hogy az orosz gazdaságpolitikai döntéshozók mennyire tartanak e hatásoktól. Hozzátette: a krími katonai fellépés és az arra adott piaci reakció a jelek szerint az orosz jegybankot is meglepte. Ash szerint "a katonai kaland" gyorsítani fogja az eddig is hatalmas mértékű - tavaly 130 milliárd dollárnyi - tőkemenekítést az orosz gazdaságból.

Nem immunis az orosz gazdaság sem

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza hétfői kommentárjában úgy fogalmazott: a kamatemelés is mutatja, hogy az orosz gazdaság nem olyan immunis a külső sokkokra, mint azt sokan feltételezték. Tény, hogy az orosz folyómérleg-egyenleg többletben van, és az orosz hivatalos devizatartalék 499 milliárd dollár, a folyómérleg-többlet azonban gyors ütemben apad, és e többletet már tavaly is meghaladta a tőkekiáramlás, miközben a gazdaság stagnál.

Shearing szerint a fő kockázat most az, hogy az orosz kormány a negatív gazdasági fejleményekre populista költségvetési költekezési hullámmal reagál, ami csak tovább súlyosbítaná a stagnáláshoz vezető problémákat, ráadásul nagyobb valószínűséggel táplálná az inflációt, mint a gazdasági növekedést.

Már korábban is voltak gondok

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni közgazdászainak hétfői kommentárja szerint az orosz jegybank kamatemelése valószínűleg csak rövid távú támogatást ad a rubelnek, nem állítja meg az orosz háztartások és vállalatok devizavásárlásait. Mindemellett a jegybank által átmenetinek minősített kamatemelésnek valóban átmenetinek kell lennie ahhoz, hogy ne szélesítse még tovább az orosz gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rést.

A ház szerint a legutóbbi nagyfrekvenciás, vagyis már rövid távon is mérhető reálgazdasági jelzőszámok - köztük az orosz feldolgozószektor hétfőn közölt februári teljesítményindexe - azt jelzik, hogy az orosz gazdaság már az ukrajnai katonai beavatkozás előtt is a recesszió szélén egyensúlyozott.

Mindezek alapján az RBS londoni elemzői azzal számolnak, hogy az orosz jegybanknak áprilisban legalább részben vissza kell fordítania a mostani kamatemelést.

Megugrás hétfőn

Hétfőn meredek emelkedéssel egyhavi csúcsra drágult Londonban az ukrán adóskockázat fedezeti ügyleteinek költsége, tükrözve a válság katonai eszkalációjának hitelképességi hatásaival kapcsolatos befektetői félelmeket.

A McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó CMA piaci adatszolgáltató csoport kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben hatalmas, 123 bázispontos napi emelkedéssel 1165 bázispont környékén mozgott.

Ukrajna szuverén CDS-tranzakcióinak középárfolyama 2013 utolsó kereskedési napjának zárásában még 807,76 bázispont volt.

A hétfőre kialakult ukrán CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most több mint 1,1 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 350 ezer dollárral drágábban, mint 2013 végén.

A CMA számítási modellje - bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - azt mutatja, hogy a piac jelenleg 53 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény öt éven belüli bekövetkeztét Ukrajnában.