A cél az, hogy támogassák külföldi filmek forgatását Oroszországban a helyi infrastruktúra használatával.

A program részleteit még nem ismertették, de a várakozások szerint a visszatérítés nagysága várhatóan a produkciók által Oroszországban elköltött összeg 30-40 százaléka lesz. Ez hasonló a közép-és kelet-európai országok, köztük Magyarország, Lengyelország és Románia által alkalmazott támogatási rendszerhez.

QP | Quality Placement

Tavaly Lengyelországban vezettek be 30 százalékos adóvisszatérítési rendszert, Magyarország is 30 százalékra emelte sajátját, Románia pedig 45 százalékos pénzvisszatérítési programot hirdetett külföldi produkciók számára - emlékeztetett a filmes szaklap.

Az orosz program nyitott lesz minden külföldi produkciós vállalat, köztük hollywoodi cégek előtt.

A kulturális tárca várakozásai szerint növekedni fog az orosz földön forgatott külföldi filmek száma - mondta Alekszander Szemjonov, a Kinobusiness című orosz lap főszerkesztője a The Hollywood Reporternek. Véleménye szerint a hollywoodi stúdióknak a támogatással már előnyös lesz az oroszországi forgatás és az európai cégek is valószínűleg nagyon ki fogják használni a rendszert, köztük a orosz filmgyártó létesítmények bérlésének lehetőségét.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Timur Makszimov gazdasági miniszterhelyettest idézve arról írt, hogy a programban 1,5 milliárd rubel lesz elérhető 2021-re. Az ősszel induló rendszerben 2019 végéig 70 millió rubelt (285 millió forintot) biztosítanak. Jövőre 700 millió rubelre növelik a támogatást.

A programot az állami Russian Export Center működteti - írta az MTI.