A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kapná a legtöbb szavazatot, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások - adta hírül a legnagyobb intézet, a CBOS adatait az onet.pl. A PiS kapná a szavazatok 41 százalékát, míg az ellenzék népszerűsége 26 százalékon áll. A megkérdezettek 29 százaléka bizonytalannak minősítette magát.

A kormánypárt népszerűsége két százalékponttal javult, míg az ellenzéké ugyanennyivel romlott az egy hónappal korábbihoz képest. A kormány tevékenységével a válaszadók 51 százaléka elégedett, míg közel harmaduk elégedetlen. Közel ötödük nem adott választ erre a kérdésre. A kormány gazdaságpolitikáját a megkérdezettek 51 százaléka tartja jónak és 35 százalékuk rossznak. A tél vége óta több adókedvezményt jelentettek be, emelték a családi pótlékot és 13. havi nyugdíjat fizetnek az időseknek.

Mateusz Morawiecki kormányfő teljesítményével a válaszadók 49 százaléka elégedett, 31 százalékuk nem, nem adott választ a vele kapcsolatos kérdésre a megkérdezettek 20 százalék. A miniszterelnök megítélése március óta szinte változatlan - Lengyelország tényleges vezetője azonban Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke (képünkön). Lengyelországban ősszel lesznek parlamenti választások