„A törvényszék is kimondta: az állam felelős az állampolgárok életéért, ha az veszélybe kerül” – idézte a Maszol Tánczos Barna, a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere posztját a közösségi médiában. A poszt annak kapcsán született, hogy a törvényszék az államot 15 ezer eurós (5,4 millió forint) kártérítésre kötelezte, miután a tusnádfürdői M.B. medvetámadás-túlélő pert indított ellene.

A férfit munkába menet a tusnádfürdői vasútállomáson érte medvetámadás 2018. augusztus 5-én hajnalban, és ezt követően beperelte a minisztériumot. Több évnyi huzavona után teljesülni látszik a vágya, hogy az állam elismerje vétkességét az ügyben. A környezetvédelmi miniszter szerint a napokban elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint, ami lehetővé teszi a településeken belül az azonnali beavatkozást, az állam teljesíti kötelességét az emberi élet védelmezése terén.

M.B. az ítélettel kapcsolatban azt mondat, hogy felszusszant annak kapcsán, hogy a törvényszék kártérítésre kötelezte az államot, azonban semmivel sem érzi felszabadultabbnak magát, mert hegein és lelki sérülésein az összeg már nem segít, illetve addig nem fog enyhülni a félelme, míg medvék tartózkodnak Tusnádfürdőn