Az eurózóna országainak politikai vezetői az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó francia elnök, Nicolas Sarkozy meghívására a francia elnöki hivatalban vasárnap megkezdték rendkívüli találkozójukat, amelynek célja: konkrét és világos intézkedéseket tartalmazó összehangolt stratégia bejelentése a pénzügyi válság leküzdésére.


A zárónyilatkozat kiszivárgott tervezete szerint a 15 ország állami vezetője leszögezi, hogy - átmenetileg, 2009 végéig - készek garanciát vállalni a bankok finanszírozására. Az államok különböző módokon avatkozhatnak be a bankközi piacon a banki finanszírozás támogatására; biztosítási vagy garanciavállalásokkal, illetve "ezekhez hasonló intézkedésekkel" - írta az MTI.


A tervezetben az is szerepel, hogy a kormányok a "rossz aktívákat" elcserélhetik államkötvényekre a bankok megsegítésére. Ezeket az intézkedéseket 2009. december 31-ig érvényesítenék a tervezet szerint.


A zárónyilatkozatban - a tervezet alapján - a kormányok továbbra is kinyilvánítják, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek minden olyan bankcsőd elkerülésére, amely az egész pénzügyi rendszert fenyegetné, "beleértve az újratőkésítést is". A politikai vezetők azt is kijelentik, hogy figyelembe veszik az adófizetők érdekeit és meggyőződnek arról is, hogy a részvényesek és a jelenlegi bankvezetők szintén támogatják az esetleges beavatkozások következményeit.


Az összehangolt intézkedéssorozat legfőbb ihletője Nagy-Britannia, amely ország egyébként nem tagja az eurócsoportnak. Elemzők szerint a brit terv, amely szerint a kormány többségi tulajdonba venné a legnagyobb brit bankokat és garantálná a bankközi hiteleket a pénzügyi szektor összeomlásának megakadályozása végett, a megoldás a teljes eurózóna számára is.


Az eurózóna 15 országa: Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxembourg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia.