A Szajna áradása miatt a folyóparti otthonok és üzletek egyre nagyobb veszélyben vannak. A főváros délkeleti elővárosában, a Yerres folyó partján fekvő Villeneuve-Saint-Georges-ban szerdán több mint 3 ezer embert telepítették ki az otthonából, az elárasztott negyedben már csütörtökön is csónakokban közlekedtek az utcákon a helyiek a vízben félig elmerül gépkocsik között.

A francia meteorológiai szolgálat 14 megyében hirdetett árvízveszélyt csütörtökön, köztük a fővárosban és környékén, valamint az ország keleti részén, a Marne a Meuse, a Doubs, a Saone és a Loire folyók medencéjében, öt másik megyében a havazás okozott fennakadásokat.

Száz éve nem volt ilyen

Párizsban a Szajna vízszintje csütörtök délben elérte az 5,5 méteres magasságot, és óránként két centimétert emelkedik. Egy krími katona szobra az Alma híd lábánál - mely Zouave-ként ismert - szolgál vízmércéül a városban, melynek már combközepéig ért a víz pénteken - írta a BBC.

A rakpartokat már szerdán lezártak, a metró sem jár a belvárosban, a hajóközlekedés és a gyorsvasút hálózat(RER) is átmenetileg szünetel a fővárosban.

Az MTI szerint Franciaországban száz éve nem volt ilyen csapadékos a január mint az idén. A Szajna vízszintje általában egy-két méter szokott lenni, a folyó várhatóan a hétvégén tetőzik a francia fővárosban az előrejelzések szerint több mint hat méteren, ami nagyjából 4 méterrel magasabb a szokásos szinthez képest.

Riasztás a múzeumokban

Párizsban 2016 júniusban mértek hasonló vízszintet (6,1 métert). A rekordot 1910-ben mérték, az volt a francia főváros történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája, akkor egész Párizst elöntötte a Szajna.

Az MTI szerint a Louvre alsóbb szintjeit is lezárták az áradás miatt. A nagy múzeumok közül a Louvre alsó, az iszlám művészeteknek szentelt szárnyát átmenetileg bezárták, de a műtárgyakat egyelőre nem kellett elszállítani. Az Orsay és a Orangerie múzeum egyes épületrészeiben is riasztást rendeltek el, de az intézmények látogathatók.

A másfél évvel ezelőtti árvíz idején a Louvre és az Orsay Múzeum négy napig zárva tartott. A Louvre-ban akkor az ártérben található 152 ezer műtárgy közül 32 ezret szállították át a felsőbb, biztonságosabb szintekre alig 48 óra alatt az intézmény munkatársai - írta az MTI.