Elvesztheti politikai hitelét Manuel Valls francia miniszterelnök azért, mert államköltségen részt vett a Bajnokok Ligája döntőjén - derül ki a BBC összefoglalójából. A kormányfőt nyomás alá helyezte a sajtó, miután kiderült, hogy a kormány Falcon típusú magánrepülőgépén utazott az eseményre két fiával. (A magyar sajtót bejárta a fotó, amelyen Orbán Viktor fia, Gáspár mellette ül a díszpáholyban, ám azonkívül, hogy a magyar kormányfő hivatalos meghívást kapott, nem tudunk többet a részletekről - a szerk.)

Valls azzal védekezett, hogy hivatalos úton járt Berlinben, ugyanis Párizs rendezi a 2016-os foci-Eb-t, és tárgyalni valója akadt erről az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA vezetőivel. A sajtómunkások azonban nem mulasztották el emlékeztetni az olvasókat arra, hogy a francia kormányfő Barcelonában született és nagy szurkolója a város BL-győztes csapatának. Így bizonyára nem volt ellenére, hogy a helyszínen nézheti meg kedvencei meccsét.

Nem került pénzbe, de kifizeti

A miniszterelnök csütörtöki külföldi útján arról beszélt, hogy szombati berlini utazása semmiben sem tért el a normálistól, fiai jelenléte nem növelte az utazás költségeit. Hozzátette azonban, hogy mivel meg akarja előzni a parttalan vitákat és el akar oszlatni minden félreértést, kifizeti a fiúk "repülőjegyét", összesen 2500 eurót.

A pikírt zsurnaliszták megjegyzik, hogy a kirándulás vagy hivatalos út költsége összesen 20 ezer euró lehetett. A gyermekek után felajánlott összeg nagyjából egy Párizs-Berlin oda-vissza út költsége - átlagos repülőgépen. Nem egy testőrök által védett magángépen.

Vallsgate

Az ellenzéki képviselők a hét elején nekiestek Vallsnak a kiruccanás miatt és a közösségi média hozzászólói sem kímélték a kormányfőt. Szerdán a hírhedt amerikai Watergate mintájára (amelybe belebukott Nixon elnök) már Vallsgate-ről írt a sajtó. Ez nagyon rossz hír az érintettnek, ugyanis személyes politikai hitelének megroggyanása veszélyezteti a nevéhez fűződő reformok végrehajtását is.

A párizsi kormány egyebek mellett fel akarja puhítani a munkaerő-piaci szabályozást, abban a reményben, hogy a kis- és középvállalatok a rugalmasabb alkalmazási feltételeket kihasználva bővítik foglalkoztatásukat. Az ezzel kapcsolatos törvény tervezete szerint a munkatárs nélküli kkv-k 4000 eurót kapnának első, legalább egy évre felvett alkalmazottjuk után.

Emellett lehetővé akarják tenni, hogy a munkaadók maximum 18 hónapra meghosszabbíthassák az ideiglenes foglalkoztatásról szóló szerződéseiket. Franciaországban tíz százalék a munkanélküliségi ráta.