Az esetleges szervezési problémákra való tekintettel, és a roham elkerülése érdekében az érintettek 2011 április végéig kaphatnak haladékot a pénztárgép beállítására.

Ezzel tulajdonképpen minden, fizikai személynek nyújtott árú és szolgáltatás nyugtakötelessé válik.

Jelenleg valamivel kevesebb mint 1,5 millió pénztárgép működik az országban, a pénzügyminisztériumi rendelet hatására mintegy 300 ezer új gépet kell majd beállítani - a költségvetés állja a beszerzés 90 százalékát.

Különösen az orvosok tiltakoznak a megterhelő adminisztrációs többlet ellen, és rámutatnak, hogy például a kihívják őket, nem vihetik magukkal a pénztárgépet, de ugyanilyen helyzetben vannak az ügyvédek is, akiknek a munkája gyakran a bíróságon ér véget.

Ráadásul a legtöbb orvos havi átalányadót fizet, ezért mindegy, mekkora összeget üt be a kasszába, emellett az orvosi szolgáltatások áfamentesek, vagyis ezen sem nyerhet az államkincstár.

A pénztárgépek beállítása az adócsalók ellen nem használ, hiszen azok egyszerűen nem fogják beütni a kapott összeget.

A legrosszabb esetben ha elkapnák, még mindig mondhatja, hogy elromlott a kassza, de azért talán nem kell hagynia meghalni a beteget, mert nem tud a kezelésről blokkot adni.

Az eddigi tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a pénztárgépek terjedése nem akadálya az adóköteles bevételek eltitkolásának.