A görög rendőrség visszaszerezte Pablo Picasso és Piet Mondrian 20. századi mesterek két festményét. A kiadott közlemény szerint a két mű a rendőrség kezében van, de nem közöltek részleteket az állapotukról és arról, hogy történt-e letartóztatás - írja a Guardian.

A festményeket 2012. január 9-én egy jól szervezett éjszakai rablás során vették ki a kereteikből az athéni Nemzeti Művészeti Galériában. A betörők Guglielmo Caccia 16. századi olasz festő egy vallási jelenetet ábrázoló tollrajzát is elvitték. Először egy negyedik, szintén Mondriantól származó művet is elvittek, de menekülés közben elhagyták azt. A rendőrség akkor azt mondta, hogy a rablás körülbelül hét percig tarthatott.

Az ellopott Picasso-mű egy kubista női mellszobor volt, amelyet a spanyol festő 1949-ben adományozott Görögországnak, "a görög nép iránti tiszteletből" a második világháború alatti, a náci megszálló erőkkel szembeni ellenállásuk elismeréseként.

A tolvajok elvittek egy 1905-ös, folyóparti szélmalmot ábrázoló olajfestményt is, amelyet Mondrian holland festő készített, aki későbbi, absztrakt lineáris műveiről vált híressé.