Kértem, hogy mondjon le. Meghallgatott, majd azt mondta, nem, már túl késő - nyilatkozott a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén, Zürichben tartott sajtótájékoztatóján a francia UEFA-elnök csütörtökön azután, hogy a FIFA konföderációinak vezetőit Blatter tanácskozásra hívta össze.

Platini szerint a FIFA működésének megváltoztatását csak úgy lehet elérni, ha új elnök kerül az élére. Ő maga ezért egyértelműen Blatter egyetlen kihívóját, Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja a pénteki elnökválasztáson, s azt mondta, az UEFA-tagok döntő többsége - 53-ból 45-46 - szintén utóbbira szavaz majd. Egyúttal Európán kívüli országok küldötteit is a kihívó támogatására buzdította.

Az e heti események előtt talán nem, de az után, ami történt, úgy vélem, le lehet győzni Blattert - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy az egyik oldalon ott van a labdarúgás, amit UEFA-nak neveznek, a másikon pedig a FIFA a maga problémáival. Emlékeztetett rá, hogy a kereteket, a szabályokat az utóbbiban alkotják meg, majd feltette a kérdést: Hogy gondolják, hogy a világ futballrajongói tiszteletben tartják a szabályokat, ha azok az emberek, akik ezeket megalkotják, nem tisztelhetők?

Platini nem zárta ki, hogy az európai válogatottak nem vesznek majd részt a FIFA által szervezett tornákon, ha Blattert újabb négy évre elnöknek választják. Az UEFA elnöke úgy fogalmazott, hogy tagjaikkal "minden lehetőséget megfontolnak majd" a berlini Bajnokok Ligája-döntő helyszínén jövő héten sorra kerülő rendkívüli ülésükön. Platini szerint az is előfordulhat, hogy az európai tagok kollektívan kivonulnak a FIFA végrehajtó bizottságából.

Szerdán a FIFA hét tisztviselőjét tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére Zürichben. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A svájci ügyészség a zürichi letartóztatásokkal párhuzamosan büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával.