Összeomlott az utolsó kísérlet a kormányalakításra Görögországban, az államfő szóvivője megerősítette, hogy a május 6-án parlamentbe jutott hét párt közül öt vezetőjével folytatott tárgyalások (a kommunisták és az új nácik első emberét nem hívták meg) kudarcba fulladtak. Így nincs más hátra, mint hogy új választásokat tartsanak. Ehhez vagy elfogadnak a parlamentbe jutott pártok egy ügyvezető miniszterelnököt, akinek egyetlen dolga a június közepén várható szavazás előkészítése, vagy az államfő a legfelsőbb bírói testületek valamelyik vehetőjét bízza meg a feladattal.

Bár a bejelentésre voltaképp számítani lehetett, az euró veszteségei mellett lejtőre kerültek az európai tőzsdék is. Az athéni börze ASE indexe 5,2 százalékkal szállt alá, a görög bankok 10 százalékos mínuszba szédültek.

Eljött a végzet

Nouriel Roubini amerikai sztár közgazdász, aki azzal szerzett nevet magának, hogy megjósolta a pénzügyi válságot, a választások hírét kommentálva kijelentette: a szavazáson a radikális politikai irányzatokat tömörítő, az EU-IMF paktumot elvető Sziriza párt fog győzni, aminek következtében Görögország kiesik az eurózónából. Roubini szerint képtelenség azt feltételezni, hogy a Sziriza mégis megállapodhat az EU-ECB-IMF trojkával.

Az eseményeket élőben követő Guardian-blog szerint ez a jóslat kissé korainak látszik. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyan a Sziriza növelte támogatottságát a május 6-án elért 17 százalékhoz képest, de a második szavazás más körülmények között zajlik majd, mint az első. Ez egyértelmű népszavazás lesz arról, hogy Görögország tagja maradjon-e az európai monetáris uniónak vagy sem.