Óriáspókok milliói miatt rettegnek az amerikai Észak-Georgia állam több tucat városában, ugyanis a Kelet-Ázsiából származó pókok tornácokra, villanyvezetékre, postaládákra, és persze zöldségületvényeken is többméteres hálókat szőnek.

Az élénksárga Joro pók (Trichonephila clavata) átlagosan 7,6 centiméteres állatok, először 2014-ben észlelték őket Atlantától pár száz kilométerre. Ahogy a poloskák, úgy ez a fajta pók is konténerekben megbújva érkezhetett az Egyesült Államokba.

A probléma odáig fajult, hogy több ház verandája használhatatlanná vált, miután pókok százai lepték el és szőtték be azokat pár óra leforgása alatt. A Science Alert beszámolója szerint, már tavaly is számos kellemetlenséget okoztak a helyieknek, ugyanis már akkor sok kertet teljesen behálóztak.

Az eddig Kínában, Tajvanon, Japánban és Koreában ismert pók a gömbháló-hímzők csoportjába tartozik, mivel rendkívül szimmetrikus, kör alakú aranyszínű selyemhálókat alkot. Mérgezők, de azt csak arra használják, hogy mozgásképtelenné tegyék a hálójukban fogott zsákmányt. A mérgük nem jelent veszélyt az emberre és háziállatokra sem, kivéve, ha allergiások rá.

A legtöbb Joro pók várhatóan november végére elpusztul, de a szakértők szerint a pókokkal hosszú távon számolni kell már a hasonló éghajlatú környező államoknak is. A nőstény Jorók ugyanis több száz petét raknak le, amelyek tavasszal a széllel együtt hatalmas távolságokat tehetnek meg. 

A lap szerint érdemes a pókinvázió pozitív oldalát nézni: elpusztítják a szúnyogokat és a legyeket, valamint a közutálat tárgyának számító poloskákat is.